петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха: От настинки пази само цинкът!

Доказаха: От настинки пази само цинкът!

Съществуват различни препоръки как да подсилим имунитета и да боледуваме по-рядко от настинки. Проучване обаче доказа, че витамин С е безполезен като профилактика, въпреки че може леко да намали продължителността на заболяването. Има обаче риск при по-големи дози да се появят гадене, диария и стомашни спазми.

Други популярни средства против простудата са ехинацея, жен-шен, разтривки с камфор, евкалипт и ментол.

Цинкът е много важен за работата на сърцето

За профилактка на настинките най-добре работят добавките с цинк, твърдят учени, цитирани от британския в. „Телеграф“. Ибупрофенът и парацетамолът понижавали температурата, а медът омекотявал възпаленото гърло. Много важно за предпазването от настинки и вируси е редовното миене на ръцете.

Ефектът от цинка бил доказан в две изпитания. Проучванията показали, че децата, които вземат 10 или 15 мг цинков сулфат дневно, е по-малко вероятно да се разболеят и да отсъстват от училище. Според лекарите цинкът ще върши същата работа и при възрастните.

Изпитани домашни средства при хрема, кашлица и синузит

Всеки човек хваща простуда средно 2-3 пъти в годината, а децата под 2 г. – около шест пъти. Обикновено симптомите са болки в гърлото, запушен нос и общо неразположение. Те се проявяват най-силно в продължение на 1-3 дни, но може да продължават 7-10 дни. Понякога заболяването продължава 3 седмици. Само един случай на настинка от всеки 20 се причинява от бактерии, всички останали – от вируси. Затова при такива инфекции не бива да се бърза с антибиотиците. Те се назначават само, ако се развие усложнение – бронхит например.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -