петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТорбички под очите, олисяване - има риск от инфаркт

Торбички под очите, олисяване – има риск от инфаркт

Торбичките под очите и плешивината може да са първи симптом, че сте застрашени от инфаркт. Това е изводът на датски учени, които направили проучване с 11 000 души в Университета на Копенхаген. Като цяло повехналият вид – бръчки около долната част на ушната мида, жълти бучици по клепачите, оредяваща коса по слепоочията, сочи по-голям риск от сърдечносъдово заболяване.

Учените проучили и сравнили биологичната и хронологичната възраст при хората. Ако изглеждате по-стар, отколкото сте всъщност, това показва лошо сърдечносъдово здраве, казва д-р Ан Тибяерг-Хансен, ръководител на екипа. Може, разбира се, да имате бръчки на други места по лицето и побеляваща коса като нормалните последици от стареенето, успокояват учените. Става дума за общото впечатление от външния вид, съпоставено с възрастта.

Датското изследване започнало през 1976 г. В началото учените документирали как изглежда всеки от участниците – има ли бръчки около очите и в други части на лицето, всякакви знаци за възрастта им. В следващите 35 години 3400 от участниците развили сърдечносъдова болест, а 1700 получили инфаркт. Рискът от тези проблеми се увеличавал с всеки допълнителен знак на остаряването, отчетен в началото на изследването.

Особено показателно било наличието на жълти бучици по клепачите, което показвало натрупване на холестерол. Хората, които имат по 3 или 4 от тези признаци, са с 57% по-застрашени от инфаркт и с 39% повече от сърдечносъдова болест.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -