Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

PRINT

Електрическото осветление като това, което осветява екраните на лаптопите, смартфоните и таблетите, често причинява смущения в съня на хората, които интензивно ги използват, предупреждават водещи британски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“. Изкуствената светлина прекъсва естествения биоритъм на организма, засяга химикали в мозъка и подтиква хората да използват стимуланти като кофеин, за да останат будни по-дълго време, заявява проф. Чарлс Чизлер от Харвард, специалист по медицина на съня.

В публикация за сп. „Нейчър“ той призовава да се проведат повече проучвания, за да се разработят поведенчески и технически методики срещу болестотворните ефекти на изкуствената светлина в съвременния начин на живот.

Намалените часове за нощен отдих засягат пряко здравето

Те създават по-големи рискове от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, депресия и дори инсулт при възрастните, а при децата причиняват проблеми с концентрацията. Докато всяка електрическа светлина засяга циркадните ритми (природния часовник в тялото) и съня, излагането на LED светлини подобни на тези в джиесемите и компютрите късно вечер обикновено имат по-разрушително влияние от това на стандартните електрически крушки, казва професорът. „Има много причини, поради които хората в наши дни не получават достатъчно сън – започват рано работа или училище, пътуват на далечни разстояния за целта, консумират богати на кофеин храни и напитки“, пише проф. Чизлер. Според него изкуствената светлина пречи на съня много по-активно от лекарствата например.

Само за 50 г. – между 1950 и 2000 г. средният британец е увеличил четирикратно използването й във всекидневието, като паралелно с това отделя за сън все по-малко време. Изкуствената светлина потиска невроните, които подпомагат настройването за сън на мозъка и нощния прилив на хормона мелатонин, който улеснява съня. В същото време тя активира невроните, които сигнализират да останем будни и нащрек.

Технологиите лъжат мозъка че е ден, когато е нощ

Модерните технологии са причина хората да гледат телевизия до среднощ и да проверяват имейлите си или да работят късно вечер, което кара мозъка да мисли, че все още е средата на слънчев ден. Съвременно проучване разкрива, че 30% от всички работещи възрастни в САЩ спят средно по-малко от 6 часа на нощ, докато преди 50 г. подобно оплакване са имали само 3%. А по света децата спят средно с 1,2 часа по-малко, отколкото преди столетие

Технологиите трайно откъснаха организма от неговия естествен 24-часов ритъм, като са една от основните причини хората да си лягат все по-късно. А сутринта пием кафе, за да се разсъним и да прогоним съня, който ни се иска да продължим, обобщава професорът.

Свързани теми: Химикал в кредитните карти е риск за здравето

Психиатри обявиха емоциите за болест

Без костилкови плодове при хиперактивни деца

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние беше последно модифицирана от: април 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *