Психиатри обявиха емоциите за болест

PRINT

Нов каталог със заболявания и отклонения на Американската психиатрична асоциация хвърли в ужас специалистите в Европа. Причината е, че в него са описани като „болести“ състояния, за които днес не се поставя диагноза. Избликът на силни емоции при децата например е включен от  в списъка, пише немското сп. „Фокус“. Нови дефиниции и разширени критерии има за зависимостите, аутизма, биполярното и маниакално-депресивното разстройство, както и за постравматичните състояния. Ако се прилагат новите правила, скоро почти няма да останат психично здрави хора, коментират немски лекари.

По американския наръчник, известен като DSM, са работили стотици психиатри в продължение на 10 г. Предстои много скоро той да бъде публикуван и тогава ще се ползва като упътване за терапевтичните насоки от останалите психиатри по света. Описанията на някои смущения и отклонения са с толкова размити граници, че едва ли ще остане човек без психиатрична диагноза, коментират немски лекари. Децата с тежък темперамент не са болни, категорични са те. По думите им ще има бум на този тип заболявания, ако се спазват новите насоки.

Сред критиците на наръчника е американският психиатър Алън Флансез. Според него през последните 20 г. в САЩ станало мода да се поставят прибързано диагнози за психични отклонения.  В страната много често за деца и младежи се обявявало, че страдат от биполярно разстройство или хиперактивност и невъзможност за концентрация. Тъпчели ги с лекарства като литиум и валпорат досущ като възрастни. Немските лекари заявяват, че за тях не е обичайно да се дават толкова много медикаменти на непълнолетни. Те признават, че познават доста деца, които често реагират с афект или биещо на очи поведение, но не биха поставили диагноза биполярно разстройство.

В клиниката си имам 7-годишно момиче, което редовно побеснява и дава изблик на емоциите си, когато й наложат някаква промяна, казва д-р Михаел Шулте-Маркворт от Хамбург. Човек би помислил, че самото семейство е проблемно, но не – родителите са много грижовни, допълва той. Вместо да изписва лекарства, той предпочита да обучи родителите как да се справят в критични ситуации.

Свързани теми: Психотерапия спасява от нощните кошмари

Невротиците са най-здравите хора на света

Откриват шизофрения по погледа с 98% точност

Творците имали по-често психични отклонения

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Психиатри обявиха емоциите за болест беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *