петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСуроватка сваля кръвната захар при диабет

Суроватка сваля кръвната захар при диабет

Консумацията на суроватъчен протеин преди основното хранене помага на диабетиците да поддържат приемливо ниво на кръвната захар след нахранване. Това съобщава Даниела Якубович от университета в Тел Авив, цитирана от онлайн изданието на The Hindustan Times.

Протеинът има и друго предимство – подобрява реакцията на организма към инсулина. Ефективността му може да се сравни с най-модерните лекарства против диабет. Суроватъчният протеин се изолира от казеина в млякото. Суроватката пък е продукт от производството на сирене. Известно е, че редовната консумация на мляко е свързана с намаляване на риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диабетът се развива 15 г. преди да се прояви
Кое изследване открива диабета?
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година

Млечният протеин в червата подобрява производството на хормон – глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който подобрява инсулиновата секреция. В резултат след консумацията на въглехидати (захар, тестени изделия) кръвната захар не скача толкова много. Ефектът от протеинът е бил изследван върху 15 доброволци с контролиран диабет. Било доказано, че нивото на захар намалява с 28% до три часа след хранене. При това активността на отговора на GLP-1 и на инсулина била значително по-силна от обичайното (повишена съответно на 141% и 105%). Като цяло, показателите за ефективността на инсулина се повишавали с 96%.

Източник: The Hindustan Times

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -