събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШест от 10 пилета в Англия замърсени с опасна бактерия

Шест от 10 пилета в Англия замърсени с опасна бактерия

Шест от 10 пилета, продавани в супермаркетите на Великобритания, са замърсени с опасен микроб – кампилобактер, който причинява стомашни неразположения, повръщане и диария. Той е причината за лавината от хранителни отравяния, която засяга 280 000 души в страната и причинява смъртта на поне 100 от тях, пише в. „Дейли мейл“.

Проучването е публикувано от Агенцията по хранителни стандарти, но в него не се споменават имената на търговските обекти. Потребителски организации обвиниха отговорните държавни органи, че поставят търговските интереси над защитата на обикновените хора.

Изследването разкрива, че ситуацията се е влошила от последното проучване през 2009 г. Тогава 59% от продаваните цели сурови пилета са били замърсени, а сега това е установено при 65%. При 16% от пилетата пък е открито изключително високо ниво на замърсяване. При 20% дори опаковката била замърсена с кампилобактер, което значи, че човек рискува да се зарази, дори ако само иска да провери цената.

Здравните власти полагат усилия да се справят с разпространението на бактерията, но засега те съветват домакинствата да внимават, докато приготвят суровото пиле. Когато го мием, трябва да внимаваме пръските да не попадат върху други храни или върху плота. След обработката на пилето трябва да мием старателно ръцете си, за да не попадне опасната бактерия директно върху лицето или в устата.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -