петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШанс за нов живот на двама след трансплантация на бъбрек

Шанс за нов живот на двама след трансплантация на бъбрек

Двама пациенти с тежки бъбречни заболявания получиха шанс за нов живот след трансплантация на бъбрек. Операциите са приключили успешно тази нощ, съобщиха от Александровска болница. Трансплантацията спасява пациентите от нуждата непрекъснато да се прави диализа и значително подобрява здравословното им състояние.

Донорът е 67-годишен мъж от Горна Оряховица. Мъжът е изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново. За трансплантация са използвани само бъбреците.

Единият от двата органа е присаден на 54-годишния Радослав Л. от  Дунавци, община Видин. Вторият бъбрек получила Мирена И., на 43г. от гр. Омуртаг. Жената е имала 100% имунологична съвместимост с донора, което е изключително рядък природен феномен, отбелязват лекарите. След интервенциите, двамата са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение. Състоянието им е стабилно.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на донора. Подкрепя тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Изборът на най-подходящите за трансплантация пациенти се прави от списъка с чакащи, който се води от Изпълнителната агенция по трансплантация. Процедурата е прозрачна, като критериите за избора са медицински – гледа се съвместимост, възраст и спешност на състоянието, поясняват ангажираните с избора медици.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -