Съединения в гроздето и боровинките укрепват имунитета

PRINT

Учените провериха ефекта на 446 съединения, важни за имунната система и обявиха две от тях за най-въздействащи, съобщи британският в. „Телеграф“. Тези съединения влизали във взаимодействие с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP. Даденият ген помага да се усили имунният отговор.

Първото съединение бил ресвератролът, който може да се намери в червеното грозде и в червеното вино. Приписват му антиракови свойства и способност да пази от сърдечносъдови заболявания. Веществото отдавна е известно като полезно, има го и в много хранителни добавки. Последното проучване на Орегонския университет обаче е първото, нагледно показващо как съединението си взаимодейства с витамините. Второто съединение – птеростилбен, се съдържа в обикновените боровинки. Най-важното му качество е да намалява показателите на холестерола.

Ръководителят на проучването д-р Адриан Хомбарт коментира: съвместното въздействие на двете съединения заедно с витамин D категорично увеличава експресията на гена САМР. Той е важен за имунната система колкото и витамин D. В научните среди двете вещества се коментират отскоро. Досега изследванията са провеждани само върху клетъчни култури в лабораторни условия. Затова е трудно да се каже, доколко съединенията, включени в състава на храните, ще могат да покажат същия резултат в организма при реални условия.

Свързани теми: Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет

Петте най-добри групи продукти срещу рака

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

Витамин В1 в бирата е повече отколкото в някои плодове и зеленчуци

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Съединения в гроздето и боровинките укрепват имунитета беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *