петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПсихиатър: Фобиите може да се излекуват само с един сеанс!

Психиатър: Фобиите може да се излекуват само с един сеанс!

Много хора имат различни фобии, които съсипват живота им. Някои изпадат в паника, когато попаднат в множество хора, други се страхуват да се качат в самолет или ги обхваща ужас при вида на паяк. Според д-р Андреа Райнике от Университета в Оксфорд обаче съществува начин за лечение на фобии.

Просто човекът трябва да се изправи лице в лице с предмета на фобията си, но в контролирана среда, съобщава Daily Mail.
Лекарят успешно тествал своя метод при пациенти с арахнофобия – хора, които се страхуват от паяци. Подходът е известен като еднократна сесия на когнитивно-поведенческа терапия, която се основава на пряк контакт с предмета на фобията. Заключването на човек в килера за 15 минути например може да излекува човека от пристъпи на паника и тревожно разстройство, при това само с една сесия, твърди специалистът. Пациентът обаче трябвало да мисли, че е бил заключен за цялата нощ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Суеверните са по-податливи на депресии, фобии и неврози 
Натрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства 
Много кафе и стрес? Сетивата се объркват

След 15 минути тревогата му ще започне да избледнява, ако се убеди, че нищо не се случва. Експериментът показал, че този подход помага в една трета от случаите. Идеята е, че мозъкът трябва да бъде заставен да приеме обекта на страха. Така докторът успял да помогна на човек, който страдал от пристъпи на паника в продължение на 16 г. Ако пациентът има страх от паяци, тактиката е той да бъде оставен за около 30 минути да гледа паяк отблизо.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -