Психиатър: Фобиите може да се излекуват само с един сеанс!

PRINT

Много хора имат различни фобии, които съсипват живота им. Някои изпадат в паника, когато попаднат в множество хора, други се страхуват да се качат в самолет или ги обхваща ужас при вида на паяк. Според д-р Андреа Райнике от Университета в Оксфорд обаче съществува начин за лечение на фобии.

Просто човекът трябва да се изправи лице в лице с предмета на фобията си, но в контролирана среда, съобщава Daily Mail.
Лекарят успешно тествал своя метод при пациенти с арахнофобия – хора, които се страхуват от паяци. Подходът е известен като еднократна сесия на когнитивно-поведенческа терапия, която се основава на пряк контакт с предмета на фобията. Заключването на човек в килера за 15 минути например може да излекува човека от пристъпи на паника и тревожно разстройство, при това само с една сесия, твърди специалистът. Пациентът обаче трябвало да мисли, че е бил заключен за цялата нощ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Суеверните са по-податливи на депресии, фобии и неврози 
Натрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства 
Много кафе и стрес? Сетивата се объркват

След 15 минути тревогата му ще започне да избледнява, ако се убеди, че нищо не се случва. Експериментът показал, че този подход помага в една трета от случаите. Идеята е, че мозъкът трябва да бъде заставен да приеме обекта на страха. Така докторът успял да помогна на човек, който страдал от пристъпи на паника в продължение на 16 г. Ако пациентът има страх от паяци, тактиката е той да бъде оставен за около 30 минути да гледа паяк отблизо.

Източник: Daily Mail

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Психиатър: Фобиите може да се излекуват само с един сеанс! беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *