Проф. Николай Петров от ВМА стана „Лекар на годината“

PRINT
проф. Николай Петров

Проф. Николай Петров (на снимката), началник на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение стана „Лекар на годината“, съобщиха от Българския лекарски съюз. Решението за високото отличие е оповестено на събора на БЛС, който се провежда в с. Равда. То се дава заради помощта, която той оказва на пострадалите от атентата на летище „Сарафово“ в Бургас. 18 юли  е първия ден от отпуската на проф. Николай Петров. Той пътува със семейството си за Бургас, когато му съобщават, че има взрив и много пострадали хора.

Веднага тръгва към мястото на инцидента и се включва в спасяването на пострадалите директно в операционните зали. Пациентите, които са се лекували в неговата клиника, споделят, че тя прилича отвътре на космически кораб заради модерното оборудване. По-важното в нея обаче са лекарите, които се борят до последно за всеки болен, колкото и безнадеждно да е състоянието му. Проф. Петров е прибирал дори пациент, когото близките изоставят пред болницата на инвалидна количка. С много от лекувалите се при него става приятел, а те го търсят години наред след изписването си за съвет или консултация. Въпреки огромната си натовареност успява да вземе и професорска титла, която носи заслужено от месец май 2012 г.

Проф. Петров е президент на дружеството на анестезиолозите в България и републикански консултант по специалността си. Член на Европейската и Американската асоциация по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на всички останали престижни международни организации в областта на интензивната медицина. Проф. Петров е специализирал в Париж и Бордо, в Швейцария и Съединените щати. Има диплома по „Международно право на военните конфликти“ от Spies, Швейцария; диплома по „Регионална и проводна анестезия“ от Страсбург, Франция; още много други защитени професионални степени. Благодарение на много усилия, той успява да се пребори за домакинството на България на Световния конгрес по венозна анестезия в състезание с 12 държави. И така 2000 души и 120 лектори от 90 страни ще представят у нас световните постижения в областта на анестезиологията.

Призът „Почетен знак на БЛС – ЗЛАТЕН“ е оценка за изключителния принос на проф. Тома Пожарлиев в развитието на българската хирургия и медицина и за 70-годишния му юбилей. До скоро проф. Пожарлиев завеждаше клиниката по хирургия на МБАЛ „Св. Ана“, София. Специализирал е в Москва, Виена, Базел и т.н. Той извършва първата у нас и на Балканския полуостров лапароскопска холецистектомия още през 1993 г. Има над 180 научни публикации.

Тазгодишнaтa награда в категория „Внедряване на иновативна методика в областта на ангиографската техника“ се връчва на д-р Мирослав Лилов, началник на ангиографското отделение към катедрата по рентгенология на Военномедицинска академия. За него медиите написаха, че е извършил истинско чудо – жена роди здраво момиченце след два инсулта с изпадане в кома. След сложната безкръвна интервенция на мозъка, майката и бебето са добре…… Бебето е кръстено Мирослава, на лекаря-спасител на 27-годишната жена, тогава бременна в петия месец.

Ръководството на БЛС реши да удостои д-р Мирослав Лилов с този приз за изключителния му професионализъм и за риска, който той пое като извърши прецизната ендоваскуларна процедура и по този начин спаси два живота. Кариерата му във Военна болница се развива от ординатор до началник на ангиографско отделение. Специализирал е коронарна ангиопластика в Германия, интервенционална рентгенология в Швеция и др.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Проф. Николай Петров от ВМА стана „Лекар на годината“ беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *