четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодпухнало лице сутрин - причините са храна, хормони и лекарства

Подпухнало лице сутрин – причините са храна, хормони и лекарства

Подпухнало лице сутрин в огледалото – с тази картинка се е сблъсквал почти всеки човек. Причините за отока около очите и тъмните сенки са различни. Обикновено отокът спада в рамките на деня, но за това е необходимо време.

Сред често срещаните и безобидни причини при по-младите хора са дългите часове до късно вечерта работа пред компютър, лягане по малките часове заради празненства.

Освен преумора и прекаляване с храна и алкохол има и други причини, поради които може да се сдобием с подпухнал вид на сутринта. Някои са свързани с грешки в начина на живот, а други – със здравословни проблеми.  

солПрекалено много сол в храната

Има хора, които посягат към солницата, преди изобщо да са опитали храната. Това може да е причина за задържане на вода и оток около очите.

Намалете консумацията на сол и това ще помогне за по-гладки черти на лицето и добър вид на очите сутрин.

Пуснаха нови препоръки за употребата на сол

Алергията като причина за подути очи

акариАлергиите също може да провокират подуване на очите. У дома възможните причинители са косми от домашни любимци, прах и плесени. В завивките се крият и доста акари, които също отключват алергия.

Това са микроскопични паякообразни създания (на снимката вдясно), които освобождават хистамин и по този начин допринасят за задържането на течност около очите и по лицето изобщо. Ако случаят е такъв, ще забележите не само подути клепачи. Конюнктивата е раздразнена, а в по-тежките случаи и очите може да са залепени след ставане.

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Съветът тук е да извадите от спалнята дебели завеси и килими, които задържат много прах. Спалното бельо трябва да се сменя често. Купете си матраци, възглавници и завивки, които са противоалергични. В тях акарите по-трудно се задържат и размножават.

Подпухнало лице заради храна

бързи закускиАзиатската кухня се свързва с отоци на лицето. Причината за този нежелан ефект е, че китайските ресторанти често използват усилващи вкуса добавки в храната като глутамат. Впрочем той се слага и в някои готови храни като сухи супи и други. Много хора реагират на глутамата с оточност на лицето.

Друга храна, която при някои хора прави отоци, са млечните продукти. Тогава тя е признак за лактозна непоносимост. При повечето хора тя се появява и развива в рамките на живота. Причината е, че синтезирането на необходимия за разграждането на млечната захар ензим намалява с възрастта. Ако забележите такава връзка, просто трябва да се откажете от храната, която води до подпухване на лицето при вас.

Обясниха защо сутрин понякога сме подпухнали

Хормоните също водят до задържане на течности

безплатни прегледиХормоналният дисбаланс, особено при жените, често е причина за подуто лице. Най-често такъв ефект се наблюдава по време на месечния цикъл. Нормално е тогава дори през деня да се събира повече вода около очите. Но това не е единственото място – отоци има и около кокалчетата на глезена. Вода се задържа и в гърдите по време на менструация. Вариантът е да консумирате повече храни с диуретичен ефект – ориз, аспержи, ананас или билкови чайове от коприва, мате и др.

При понижена функция на щитовидната жлеза също се наблюдава оточност на лицето, но също и на други места по тялото. Този тип подпухналост се дължи на недостига на тиреоидни хормони, които управляват до голяма степен метаболизма в тялото. Тогава обикновено има и други симптоми като обща умора, която не се повлиява от почивка, депресивни настроения, трудна концентрация и дори леко прескачане на сърцето.

Хипотиреоидизмът е заболяване, което може да се контролира сравнително лесно, но за целта първо трябва да бъде поставена диагноза и назначена терапия от ендокринолог.

Подуто лице заради пиене на много вода

колко вода да пиемПиенето на много течности е популярен здравен съвет. В случая става дума да не се приемат големи количества вечер час-два преди лягане. Освен че ще ставате до тоалетната, бъбреците ви няма да смогнат да преработят всичко. Заради позицията при сън течността се задържа на места, където не я искате – на лицето например.

Най-отекли в случая ще са хората, които спят по корем. Ако подозирате, че проблемът ви е от такова естество, сложете по-висока възглавница. Тя ще спомогне за естественото оттичане на течностите от лицето.

Страничен ефект от лекарства

Някои лекарства могат да причинят подпухване на лицето. Такава група са кортизоновите препарати. Ако се налага да ги приемате по-дълго време, по принцип ще качите килограми, особено в лицето. Може да се получи т.нар. Синдром на Кушинг, при който бузите се надуват чрез натрупване на смес от мазнини и вода. За да се променят нещата, лекуващият лекар трябва да смени терапията.

Как да си помогнем за здрав и бодър вид

инхалацияАко проблемът е главно около очите, най-лесно може да си помогнете със студени компреси. Може да вземете вече използвани пакетчета от черен или зелен чай и да ги сложите в хладилника.

Става и ако сварите чай от лайка или невен. И двете билки имат силен противовъзпалителен ефект. Чаят може да издържи 2-3 дни в хладилника.

Трик с метална лъжица

И накрая за мързеливите е трикът с метална лъжица. Слагате я във фризера за 10-ина минута, а след това върху клепачите. Металът по-бързо охлажда и така само за 5 минути ще получите свеж вид.

В дрогериите пък продават апликатори за зоната около очите с метален накрайник, които също имат охлаждащ и противооточен ефект.

Тайната на Кейт Мос

Ето още един трик, който моделът Кейт Мос ползва. Той е мултифункционален. Казват, че помага и срещу махмурлук. Вземате купа с вода, в която слагате кубчета лед и шайби краставица. Потапяте лицето няколко пъти и задържате колкото можете. Шокът от студа води до свиване на капилярите и нежеланото подпухване изчезва за рекордно кратко време. Накрая Кейт Мос нанася тониращ крем за лице с хамамелис, който има противовъзпалителен ефект.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -