Отменят индекса на телесната маса, важна е талията

PRINT

Няма нужда да се мъчите да изчислявате индекса на телесната маса, за да знаете дали сте заплашени от наднормено тегло. Достатъчно е да разделите височината си на две, а обиколката на талията не бива да е повече от получената цифра. Това съобщават учени от Британската фондация по хранене (British Nutrition Foundation), цитирани от руския сайт „Медикфорум“.

Например обиколката на кръста на човек с ръст 170 см не трябва да е повече от 80 см, ако той иска да е здрав. Сложните изчисления за индекса на телесната маса, където теглото се разделяше на ръста на квадрат, не са необходими, защото не са определящи за здравето.

Съотношението на талията към ръста е по-съществено за определяне на риска от сърдечносъдово заболяване, казва експертът Маргарет Ашвил. Опитайте се да поддържате обиколката на кръста си наполовина на височината и това ще увеличи продължителността на живота ви, съветва тя.

Индексът на телесната маса също е показателен, но с негова помощ не може да се установи степента на затлъстяване на органите – сърце, черен дроб и бъбреци. Мазнината, която ги обгръща, е по-опасна от тази, която се отлага на бедрата или корема. Ашвил допълва, че във Великобритания всеки ден в пресата се появяват снимки на деца, за които здравните експерти казват, че са с наднормено тегло по критериите на индекса. Майките им получават уведомително писмо с препоръки да пазят здравето на детето си.

Свързани теми: Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

Учени: затлъстяването е заразно

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Отменят индекса на телесната маса, важна е талията беше последно модифицирана от: януари 30th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *