вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха 4-месечно бебе с гигантски тумор на черния дроб

Спасиха 4-месечно бебе с гигантски тумор на черния дроб

Момиченце на 4 месеца бе спасено и живее втори живот след компетентната намеса на двама от най-добрите хирурза у нас д-р Цветко Георгиев от „Пирогов“ и проф. Никола Владов от ВМА. Така две болници обединиха усилията си в името на благородна кауза. В първите дни на 2018 г. двамата водещи специалисти оперираха бебето по спешност. Интервенцията представляна резекция на черния дроб заради откритата голяма туморна формация.

Вижте още: Кое пази и кое разболява черния дроб

Туморът заемал едната половина на дроба и изпълвал цялата коремна кухина. Той е голям колкото детска главичка и е открит случайно. Семейството е от провинцията. Личният лекар на бебето веднага изпраща родителите на преглед в София. Така те стигат до детския хирург – д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”.
Там на момиченцета са назначени веднага необходимите изследвания. Те изяснили, че туморът се развива много бързо. Станал е причина бебето да развие анемия. Това налата спешното му отстраняване.
Д-р Георгиев решава да се обърне за подкрепа към проф. Никола Владов, който е един от корифеите на чернодробната хирургия у нас. Той е известен като трансплантолог – най-добрият хирург за присаждане на черен дроб у нас.

„Поради спецификата на тумора се обърнах към проф. Владов”, обясни пред журналисти д-р Цветко Георгиев. При подобни хемангиоми лекарите обикновено изчакват детето да порасне и едва тогава де изпраща за операция. Не е кой знае каква рядкост, че бебето се е родило с тумор. Рядкост е обаче той да се окаже с такава големина. В този случай обаче не е така. „Тук бяхме лимитирани от към време! Стабилизирахме състоянието на детето, подготвихме го за операция и я направихме.”, обясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Проф. Владов пък подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита.

За д-р Георгиев по-подходящ хирург от проф. Владов няма: „Видяхме в действие една великолепна техника!”, издаде детайли за работата на проф. Владов  пироговският детски хирург д-р Георгиев.
Проф. Владов посочи, че с всеки изминат път и случай, колаборацията между двете болници става все по-добра. „Като събрахме двата опита се получи това!. Тази колаборация ще направи възможно децата да бъдат лекувани в България. Мисля, че това е пътят за колаборация на болниците.”

Проф. Владов отбеляза още, че му прави впечатление, че и колаборацията, и условията в „Пирогов” стават по-качествени. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега бебето е настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, където за него продължава да се грижат д-р Цветко Георгиев и екипът му.

Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.

Черният дроб е много важен орган, наричан още биохимичната фабрика на организма. В него непрекъснато се извършват стотици сложни процеси на обмяната и производство на важни вещества. Затова правилното му функциониране е от ключово значение за доброто здраве.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -