Спасиха 4-месечно бебе с гигантски тумор на черния дроб

PRINT
Д-р Цвятко Георгиев и проф. Никола Владов

Момиченце на 4 месеца бе спасено и живее втори живот след компетентната намеса на двама от най-добрите хирурза у нас д-р Цветко Георгиев от „Пирогов“ и проф. Никола Владов от ВМА. Така две болници обединиха усилията си в името на благородна кауза. В първите дни на 2018 г. двамата водещи специалисти оперираха бебето по спешност. Интервенцията представляна резекция на черния дроб заради откритата голяма туморна формация.

Вижте още: Кое пази и кое разболява черния дроб

Туморът заемал едната половина на дроба и изпълвал цялата коремна кухина. Той е голям колкото детска главичка и е открит случайно. Семейството е от провинцията. Личният лекар на бебето веднага изпраща родителите на преглед в София. Така те стигат до детския хирург – д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”.
Там на момиченцета са назначени веднага необходимите изследвания. Те изяснили, че туморът се развива много бързо. Станал е причина бебето да развие анемия. Това налата спешното му отстраняване.
Д-р Георгиев решава да се обърне за подкрепа към проф. Никола Владов, който е един от корифеите на чернодробната хирургия у нас. Той е известен като трансплантолог – най-добрият хирург за присаждане на черен дроб у нас.

„Поради спецификата на тумора се обърнах към проф. Владов”, обясни пред журналисти д-р Цветко Георгиев. При подобни хемангиоми лекарите обикновено изчакват детето да порасне и едва тогава де изпраща за операция. Не е кой знае каква рядкост, че бебето се е родило с тумор. Рядкост е обаче той да се окаже с такава големина. В този случай обаче не е така. „Тук бяхме лимитирани от към време! Стабилизирахме състоянието на детето, подготвихме го за операция и я направихме.”, обясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Проф. Владов пък подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита.

За д-р Георгиев по-подходящ хирург от проф. Владов няма: „Видяхме в действие една великолепна техника!”, издаде детайли за работата на проф. Владов  пироговският детски хирург д-р Георгиев.
Проф. Владов посочи, че с всеки изминат път и случай, колаборацията между двете болници става все по-добра. „Като събрахме двата опита се получи това!. Тази колаборация ще направи възможно децата да бъдат лекувани в България. Мисля, че това е пътят за колаборация на болниците.”

Проф. Владов отбеляза още, че му прави впечатление, че и колаборацията, и условията в „Пирогов” стават по-качествени. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега бебето е настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, където за него продължава да се грижат д-р Цветко Георгиев и екипът му.

Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.

Черният дроб е много важен орган, наричан още биохимичната фабрика на организма. В него непрекъснато се извършват стотици сложни процеси на обмяната и производство на важни вещества. Затова правилното му функциониране е от ключово значение за доброто здраве.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Спасиха 4-месечно бебе с гигантски тумор на черния дроб беше последно модифицирана от: януари 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *