четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбикновено хапче за грип прати мъж в кома

Обикновено хапче за грип прати мъж в кома

Загадъчна болест, повалила 28-годишен британец, се оказа мощна алергична реакция към популярно обезболяващо лекарство – ибупрофен, съобщи в. „Дейли мейл“. Първо започнала да се бели кожата на Джейсън Райън (на снимката със съпругата си) от Сандърленд, а после той изпаднал в кома, като лекарите не знаят дали той ще може да се възстанови напълно.

След като усетил симптоми на грип, той решил да се самолекува с ибупрофен. Ползвал лекарството и преди, като тогава нямал никакви проблеми. Този път обаче последствията били кошмарни. Първо се появили мехури по кожата, но Джейсън не направил връзка с ибупрофена. Скоро някои от мехурите се надули и станали като тенис топка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ръгби играч получи инсулт и стана гей
Ухапване от пчела превърна мъж в жена
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти
Големи дози парацетамол са смъртоносни
Правила как да пием болкоуспокояващи

Джейсън РайънВ болницата лекарите поставили страшна диагноза – синдром на Стивънс-Джонс, най-тежката форма на мултиформена еритема, която възниква като алергична реакция на лекарство. Честотата е два на един милион, като по-често болестта поразява жени. Тя може да завърши фатално, ако не се потърси навреме лекарска помощ. Води до тежки усложнения като слепота и увреждане на белите дробове.

Лекарите забранили на Джейсън да взема ибупрофен. Междувременно кожата му започнала да се лющи на слоеве, тъй като мъртвите клетки не успявали да се отделят по естествен начин. Наложило се да го поставят в медикаментозна кома, като му давали антибиотици и други лекарства. След извеждането му от комата мъжът тежал само 56 кг, а преди това бил 81 кг. Не можел да движи ръцете и краката си, само кимал с глава. След като се прибрал у дома, се наложило жена му да напусне работа, за да се грижи за него 24 часа в денонощието. Младият мъж трябва да се бори и с психологически последствия – боледуването отключило посттравматично стресово разстройство.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -