Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти

PRINT
грип настинка кашлица

При кашлица, хрема или болки в гърлото често посягаме към комбинирани препарати без рецепта срещу грип и настинка, които се предлагат често като прахчета за топла напитка. Според лекари от Германия обаче за предпочитане е да използваме монопрепарати, тъй като при комбинираните може да се стигне до редица тежки странични ефекти, пише в. „Ди Велт“.

Изданието се позовава на анализ на независимата фондация „Варентест“ (в превод – тестване на продукти), която проверила ефекта от 300 препарати за настинка. Обикновено те се рекламират с твърдението, че облекчават наведнъж няколко симптома – температура, главоболие, хрема и гърлобол.

Проверката на експертите обаче показала, че те не си заслужава да се препоръчват толкова много. Някои от съставките водели до странични ефекти, ползата от други била под въпрос, а пък други субстанции били в по-ниска дозировка от очакваното. Според експертите е по-добре да се борим с всеки от неприятните симптоми на грипа с препарат, който има само една активна съставка.

Ето и съветите им кои вещества при какви оплаквания са подходящи:

– срещу температура и болки: активните съставки ибупрофен и парацетамол свалят температурата и облекчават болките в ставите. Те обаче не трябва да се вземат повече от 2-4 дни.

– срещу хрема: ксилометазолин свива отеклата лигавица в носа, но не бива да се използва по-дълго от една седмица. Лигавицата в носа може да се овлажнява със солен разтвор и декспантенол, те подкрепят естествените й отбранителни сили.

– срещу болки в гърлото: активните съставки амброксол и лидокаин помагат да влажните секрети да се отделят. Ефективността им обаче не е напълно доказана. Лекарите съветват деца под 12 г., бременни и кърмачки да се въздържат от употребата им.

– срещу кашлица: сухата дразнеща кашлица се потиска с декстрометорфан (Dextromethorphan), но внимание – по-добре е той да се използва само няколко дни, иначе води до привикване. Срещу кашлица с храчки помагат амброксол (също и за този симптом не е напълно доказан) и ацетилцистеин. Без притеснение можете да използване препарати срещу кашлица с растителни екстракти като исландски мъх, бяла ружа, живовляк, бръшлян или мащерка. В този случай специалистите отново съветват да се избира монопрепарат – само с една съставка.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *