Някои от най-популярните статини водят към диабет

PRINT
висока кръвна захар

Някои лекарства за понижаване на холестерола може да провокират диабет, пише в. „Дейли мейл“. Учени от Онтарио, Канада, определиха като опасни статини с висока концентрация на активните съставки, след като проведоха обстойно проучване. В „черния“ списък попаднали аторвастатин, розувастатин и симвастатин.

Един от най-често предписваните статини – симвастатин, повишавал риска от диабет с 10%, а розувастатин – с цели 22%. Проучването установило още, че по-възрастните пациенти са с повишен риск, независимо от дозировката на аторвастатин и симвастатин.

С оглед на риска от диабет при тях също така нямало значение дали лекарствата са изписани с профилактична цел или за да спрат влошаването на съществуващо сърдечно заболяване. Обясненията са, че статините улесняват възникването на диабета, защото нарушават инсулиновата секреция и потискат отделянето на инсулин.

Съветват да се използват лекарства от тази група с ниска дозировка. По-високи дози може да се дават само като се преценят рисковете и то при показатели на холестерола над определени граници. В повечето случаи обаче лекарите не говорят за това с пациентите.

Като безопасни канадските учени посочват нискодозираните статини правастатин (за който е доказано, че предпазва от диабет) или ловастатин. Според тях лекарите, които назначават терапията, трябва да преценяват риска по-добре. Здравното министерство на Канада иска предупреждения за тази опасност да се включат в листовката на медикаментите от тази група.

В проучването за оценка на риска са включени 470 000 души на 66 г. и по-възрастни, които при старта нямали диабет.

Свързани теми:

Високи дози статини са риск за бъбреците

Ново поколение лекарства ще сваля скоро лошия холестерол

Хапчетата за холестерол пазят от инфекции

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.2]
Някои от най-популярните статини водят към диабет беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...