вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНякои от най-популярните статини водят към диабет

Някои от най-популярните статини водят към диабет

Някои лекарства за понижаване на холестерола може да провокират диабет, пише в. „Дейли мейл“. Учени от Онтарио, Канада, определиха като опасни статини с висока концентрация на активните съставки, след като проведоха обстойно проучване. В „черния“ списък попаднали аторвастатин, розувастатин и симвастатин.

Един от най-често предписваните статини – симвастатин, повишавал риска от диабет с 10%, а розувастатин – с цели 22%. Проучването установило още, че по-възрастните пациенти са с повишен риск, независимо от дозировката на аторвастатин и симвастатин.

С оглед на риска от диабет при тях също така нямало значение дали лекарствата са изписани с профилактична цел или за да спрат влошаването на съществуващо сърдечно заболяване. Обясненията са, че статините улесняват възникването на диабета, защото нарушават инсулиновата секреция и потискат отделянето на инсулин.

Съветват да се използват лекарства от тази група с ниска дозировка. По-високи дози може да се дават само като се преценят рисковете и то при показатели на холестерола над определени граници. В повечето случаи обаче лекарите не говорят за това с пациентите.

Като безопасни канадските учени посочват нискодозираните статини правастатин (за който е доказано, че предпазва от диабет) или ловастатин. Според тях лекарите, които назначават терапията, трябва да преценяват риска по-добре. Здравното министерство на Канада иска предупреждения за тази опасност да се включат в листовката на медикаментите от тази група.

В проучването за оценка на риска са включени 470 000 души на 66 г. и по-възрастни, които при старта нямали диабет.

Свързани теми:

Високи дози статини са риск за бъбреците

Ново поколение лекарства ще сваля скоро лошия холестерол

Хапчетата за холестерол пазят от инфекции

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -