Нощната смяна „награждава” мъжете с рак на простатата

PRINT

Мъжете, които работят през нощта, получават диагноза рак на простатата три пъти по-често от тези, които се трудят през деня. Това съобщава британският в. „Телеграф“, като се позовава на проучване в университета на Квебек. При нощните работници е повишен рискът от още три вида тумори – на бъбреците, пикочния мехур и белите дробове. Предишни изследвания са доказвали връзката между тези смени при жените и рака на гърдата.

Работата по малките часове потиска нормалното отделяне на хормона мелатонин, който се отделя в мозъка и регулира режима на бодърстване и сън. Ако човек принудително променя режима си в продължение на 10 г., започват сериозни проблеми със здравето, предупреждават учени. Това се доказва от картоните на 3137 мъже с диагнозата рак.

Учените проследили и 500 здрави мъже като контролна група. Оказало се, че в първата група имало много хора, работещи през нощта. Статистически погледнато нощните смени увеличавали три пъти риска от рак на простатата и два пъти от рак на бъбреците. С 76% нараствала опасността от тумор на белите дробове и с 70% – на пикочния мехур.

Свързани теми: Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

Откриха папилома вируси в тумори на простатата

Кога се налага операция на уголемена простата

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Нощната смяна „награждава” мъжете с рак на простатата беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *