събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛицето ни изразява само четири емоции

Лицето ни изразява само четири емоции

Поведението на човека може да се оцени по четири базови емоции, които се отразяват върху изражението на лицето, става ясно от доклад на Университета в Глазгоу. Изводите им са в противоречие с предишни наблюдения за шест базови емоции – щастие, тъга, страх, гняв, удивление и отвращение, предаде Би Би Си.

Сега учените използвали нова технология и програма, за да изследват изражението на човешкото лице. Оказало се, че страхът и удивлението имат един и същи сигнал –широко отворени очи, докато при гнева и отвращението изражението било с намръщен нос. Това е нагледно доказателство за наличие на базови биологични сигнали за опасност. Сигналите за радост и тъга се оказало, че нямат нищо общо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Потискането на емоциите съкращава живота
След инсулт мъж на 68 г. не може да изпитва тъга, винаги се смее

Не всички мускули са ангажирани в мимиката. По-често се включвали само определени мускулчета, в зависимост от значимостта, установена с времето. Специалистите използвали камера, за да анализират по-добре израженията на хората. На основата на тези изображения бил създаден триизмерен модел на различните мимически сигнали.
Този модел показвал определени емоции, а група доброволци трябвало да ги определи. Оказало се, че в началото те с труд разграничавали страх и удивление, гняв и отвращение. Тези двойки сигнали са обусловени от биологична необходимост, а социално ориентираните сигнали като радост и тъга, силно се отличават от тях. Освен това с времето формата за изразяване на определени чувства се променяли. Не бива да се изключват и социално-културните особености. Например в източните страни по-голямо внимание се отделя на очите, а в западните – на устата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -