четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТялото на възрастните има специфичен мирис

Тялото на възрастните има специфичен мирис

Много хора смятат, че по-възрастните хора имат по-силен и специфичен мирис. Това е напълно вярно, казват японски учени, цитирани от Live Science. За миризмата отговаря съединението 2-ноненал. Нивото му в организма се увеличава с напредването на възрастта.

Учените анализирали миризмата на хора между 26 и 75 години. Оказало се, че 2-ноненал се открива само при хора над 40 години. Миризмата на тялото обикновено е резултат от разлагането на потта от бактерии. Самата пот не мирише. Има два вида потни жлези – екринни и апокринни жлези. Екринните се намират по повечето части на тялото. Апокринните жлези – само върху скалпа. Екринните секретират течност, състояща се основно от вода и сол. Апокринните – мазна пот. Именно бактериалнто разграждане на апокринната пот дава лош мирис.

Препаратите против изпотяване с алуминий временно блокират потните жлези. Дезодоранти премахват миризмата, но не спират самото потене. Обикновено те ​​съдържат алкохол и повишават киселинността на кожата, а бактериите не обичат тази среда. По принцип, за да се намали концентрацията на бактерии върху кожата, е необходимо да се взема душ всеки ден , внимателно да се избършат пръстите на краката, тъй като между тях остава влага, която бактериите много обичат.

Чорапите и облеклото трябва да са от памук или вълна. Синтетиката прави телесната миризма по-интензивна. Чорапите трябва да се сменят поне веднъж дневно. Най-добри са обувките, направени от естествена кожа. Само естествени материали позволяват на кожата да диша и да остане суха. Трябва също да се ходи бос при всяка възможност. Потенето може да се намали също чрез йога и медитация, чрез намаляване на стреса. Между другото , храни със силни миризми като чесън и лук също придават лоша миризма на потта.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -