вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да опазим малчуганите от отровите във всеки дом

Как да опазим малчуганите от отровите във всеки дом

През ваканциите или по празниците случаите на отравяния при малки деца зачестяват, а 90% от тях се дължат на родителска небрежност, предупреждава д-р Шасине Вели от Спешната токсикология на ВМА. В дома на всяко семейство има много вещества, които могат да бъдат отровни, ако малкото ги погълне. Това са лекарствата, козметичните препарати и битовата химия. Често опаковките се съхраняват на достъпни места. Най-сигурното е да се заключат или да се вземат други предпазни мерки, казва д-р Вели.

Любопитство + небрежност = инциденти с децата

В много домове пък се съхраняват растителни отрови или други токсични препарати в мазето, наред до бурканите с компоти и то в бутилки от безалкохолно или други напитки. Така децата лесно могат да бъдат подведени, че течността всъщност е годна за консумация. Подобен инцидент имаше с тийнейджърската компания, пила течност за чистачки с аромат на вишна.

През ваканцията инцидентите зачестяват, тъй като малките по цял ден са вкъщи и понякога се изплъзват от зоркия поглед на възрастните. Любопитството подтиква малчуганите да слагат в устата различни неща, които намират. Малките между 1 и 3 г. са готови да погълнат всичко, независимо от вкуса. Децата над 3 г. са по-претенциозни и подбират нещата според вкуса, който им харесва – сладко или кисело. Ако нещо не им харесва, го изплюват. В тийнейджърската възраст също надделява любопитството, но тогава младежите започват да пробват алкохол или дрога.

Извън дома също има много отрови. Змиите са на първо място като риск, контактът с тях е случаен. Детето може да посегне да погали влечугото и тогава да бъде ухапано, предупреждава токсиколожката. Има и отровни растения с примамливи цветчета или плодчета, които малчуганите искат да опитат. Имали сме немалко случаи на отровени по този начин деца, пояснява д-р Вели.

Какво да се направи при съмнения за отравяне?

Да се запази самообладание, а родителите да се опитат да разберат какво точно и в какво количество е приело детето. Така те ще могат да ориентират токсиколозите по-бързо в ситуацията. Ако детето е в ясно съзнание, може да се опита да се предизвика повръщане, а след това по най-бързия начин да се закара в токсикология. При ухапване от змии вече не се препоръчва срязване на мястото, а само намиране на спешен кабинет по най-бързия начин.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -