Как да опазим малчуганите от отровите във всеки дом

PRINT
дете момиче

През ваканциите или по празниците случаите на отравяния при малки деца зачестяват, а 90% от тях се дължат на родителска небрежност, предупреждава д-р Шасине Вели от Спешната токсикология на ВМА. В дома на всяко семейство има много вещества, които могат да бъдат отровни, ако малкото ги погълне. Това са лекарствата, козметичните препарати и битовата химия. Често опаковките се съхраняват на достъпни места. Най-сигурното е да се заключат или да се вземат други предпазни мерки, казва д-р Вели.

Любопитство + небрежност = инциденти с децата

В много домове пък се съхраняват растителни отрови или други токсични препарати в мазето, наред до бурканите с компоти и то в бутилки от безалкохолно или други напитки. Така децата лесно могат да бъдат подведени, че течността всъщност е годна за консумация. Подобен инцидент имаше с тийнейджърската компания, пила течност за чистачки с аромат на вишна.

През ваканцията инцидентите зачестяват, тъй като малките по цял ден са вкъщи и понякога се изплъзват от зоркия поглед на възрастните. Любопитството подтиква малчуганите да слагат в устата различни неща, които намират. Малките между 1 и 3 г. са готови да погълнат всичко, независимо от вкуса. Децата над 3 г. са по-претенциозни и подбират нещата според вкуса, който им харесва – сладко или кисело. Ако нещо не им харесва, го изплюват. В тийнейджърската възраст също надделява любопитството, но тогава младежите започват да пробват алкохол или дрога.

Извън дома също има много отрови. Змиите са на първо място като риск, контактът с тях е случаен. Детето може да посегне да погали влечугото и тогава да бъде ухапано, предупреждава токсиколожката. Има и отровни растения с примамливи цветчета или плодчета, които малчуганите искат да опитат. Имали сме немалко случаи на отровени по този начин деца, пояснява д-р Вели.

Какво да се направи при съмнения за отравяне?

Да се запази самообладание, а родителите да се опитат да разберат какво точно и в какво количество е приело детето. Така те ще могат да ориентират токсиколозите по-бързо в ситуацията. Ако детето е в ясно съзнание, може да се опита да се предизвика повръщане, а след това по най-бързия начин да се закара в токсикология. При ухапване от змии вече не се препоръчва срязване на мястото, а само намиране на спешен кабинет по най-бързия начин.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Как да опазим малчуганите от отровите във всеки дом беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *