четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГризането на ноктите може да провокира хранително отравяне!

Гризането на ноктите може да провокира хранително отравяне!

Гризането на ноктите е опасно занимание – вредната привичка може да ви зарази с опасни бактерии, които са се скрили под ноктите. Условията за тях там са идеални, заключава Ричард Шел от колежа Уейл Корнел. Той открил под ноктите на случайно подбрани хора салмонела и дори E.coli, съобщава The Daily Mail.

Попадайки в устната кухина или стомашно-чревния тракт, тези патогени предизвикват инфекция, диария и остри стомашни спазми. Докато си гризе ноктите, човек може на нарани кожата около тях. Това ще улесни навлизането на бактериите под нея, а така се получава възпаление на околонокътната тъкан. При хора, които имат вредния навик, нерядко се стига до необходимост от премахване на загнояване в лекарския кабинет, да се приемат антибиотици или противогъбични препарати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват
Обривът по лицето може да е от лака за нокти!
Обявиха дъвченето на нокти за психично разстройство 
Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус? 

Човешкият папилома вирус също може да попадне от пръстите в устата, като така провокира заболяване на венците и кариес. Не на последно място навикът да се гризат ноктите води до промени и разрушаване на целостта на зъбите (формата им се променя). Специалистите предлагат за справяне с лошата привичка да се използват специални лакове, които имат горчив вкус. Най-честата причина за гризането обаче е стресът, затова другата важна мярка са прилагането на техники за неутрализирането му.

Източник: The Daily Mail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -