четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГъбичката кандида може да е причината за необяснимо напълняване

Гъбичката кандида може да е причината за необяснимо напълняване

Усещането, че не се чувствате добре, както и качването на килограми без видима причина, може да са свързани с прекомерно размножаванене на дрождеви гъбички в стомашно-чревния тракт. Това съобщават учени, цитирани от немското списание „Фокус“.

Гъбичките кандида обитават червата на почти всеки човек. Ако обаче се размножат прекомерно, повлияват негативно за храносмилането, като го забавят. В резултат човек започва да трупа излишни килограми. Първа помощ е да се откажем от храни, които гъбичката обича, и да наблегнем на други, които подкрепят полезните бактерии.

Симптомите при гъбична инфекция в организма могат да бъдат соор в устата (бели налепи), бяло течение и сърбеж в гениталиите, смущения в храносмилането – запек, разстройство или редуване и на двете. И още – крампи и повишено газообразуване. Освен това човек се чувства уморен и отпуснал. Въпрос на време е да се яви и наднорменото тегло.

Захарта е любима храна на гъбичките

Гъбичката може да нападне червата, когато естествените полезни бактерии излязат от равновесие. Често това се получава след прием на антибиотици. Също обаче и отслабена имунна система може да е в основата. Масло в огъня налива захарта, която поглъщаме с храната, често без да се усетим. Това помага на гъбичките да “превземат” чревната стена отвътре.

В повечето случаи кандида може да се овладее с промени в храненето. Само в някои по-тежки случаи се налага прием на противогъбични препарати. Диетата включва храни, които хранят полезните бактерии в червата. Те допринасят за редовно и бързо изхвърляне от организма на отпадните вещества.

Най-важното е да се откажем от всичко, което съдържа захар, която е любимата храна на кандида. Бързо разградимите въглехидрати (бял хляб, гроздова захар) и богатите на лактоза млечни продукти също трябва да отпаднат от диетата за известно време.

Вместо това да се наблегне на зеленчуци, които съдържат по-малко нишесте, плодове с по-малко захари в тях, безглутенови зърнени продукти, както и здравословни протеини.

Диетата започва с разтоварващи дни

Битката с кандида може да продължи няколко седмици или дори месеци. Добре е да се започне с няколко разтоварващи дни. В тях се консумира предимно вода, билкови чайове, задушени зеленчуци, зелени подправки и полезни мазнини.  Последващият хранителен план е балансиран и трябва да доставя на организма всички важни хранителни вещества.

Забранените продукти са:

  • Захар, заместители на захарта, подсладени напитки;
  • Бързо разградими въглехидрати като тестени изделия от бяло брашно;
  • Зеленчуци с много нишесте (картофи, варива);
  • Плодове с високо съдържание на захари (грозде, манго, сушени плодове);
  • Готови ястия и индустриално преработени храни;
  • Кафе и алкохол;
  • Червено месо и продукти от него (например колбаси).

Разрешени храни:

  • Плодове с малко захар (ягодоплодни, цитрусови);
  • Зеленчуци с малко нишесте акто чушки, моркови, домати, спанак, всякакви зелени листни зеленчуци и др.;
  • Пълнозърнести продукти и безглутенови зърнени храни;
  • Постно месо и риба;
  • Градински подправки;
  • Студенопресовани масла като зехтин, орехово или ленено масло;
  • Нискомаслено млечни продукти, особено кисело мляко заради пробиотичните бактерии в него.

Освен това в хранителния план трябва да се включат храни които са доказали свое ефект ефективност за унищожаване на гъбичките кандида. В чесъна се съдържа веществото алицин.  В него има антимикробно действие Лауриновата киселина в кокосовото масло също убива гъбичките кандида. Веществото куркумин в куркумата също има антимикотично действие.

Диетата срещу гъбичките кандида има това предимство, че изключва всички онези храни, които автоматично водят до напълняване. Неусетно излишните килограми започват да се топят. А нормално функциониращия чревен тракт помага да се запази постигнатото тегло и добрата физическа форма.

След като се справите с гъбичките в червата отново може да се върнете към някой от забранените продукти. Възможно е обаче да усетите че бързите закуски силно вкусен и ти подсладени храни вече не са ви така вкусни както преди.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -