Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак

PRINT
рак на кожата симптоми

Някои болкоуспокояващи могат да намалят риска от появата на два от трите опасни вида рак хо кожата, става ясно от съобщение на сайта на Американската асоциация за рака. Данните пък са от проучване в университетската клиника Архус в Дания.

Кожните тумори са едни от най-често срещаните, а тенденцията е те непрекъснато да се увеличават. Когато лекарите диагностицират най-злокачествените от тях, на пациентите обикновено им остават само месеци живот. Датските учени фокусирали наблюденията си върху три вида кожен рак – плоскоепителен, базалноклетъчен и черен (меланом). Анализът им обхванал данни, събирани в продължение на 18 г. По-стари проучвания дали основание да се предполага, че приемането на някои болкоуспокояващи медикаменти като ацетилсалицилова киселина (аспирин) и други нестероидни противоревматични препарати като ибупрофен и напроксен помагат срещу рака на кожата. Те блокират възпаленията и могат да спрат туморни промени в тъканите.

Учените анализирали медицинските досиета на датски пациенти с рак от 1991 г. до 2009 г. Сред тях открили 1974 диагнози с плоскоепителен карцином, 3242 души с меланом и 13 316 души с базалноклетъчен карцином. Накрая сравнили данните им с тези на 178 655 души, които не били болни от рак на кожата.

Хората, които приемали повече от две различни болкоуспокояващи, имали с 13% по-нисък риск за меланом и с 15% по-малък риск за проскоепителен рак. Ефектът бил най-изразен, когато пациентите вземали медикаментите над 7 г. или пък приемали висока доза. Болкоуспокояващите обаче не пазят от базалноклетъчен кожен карцином, заключават още учените. Те се надяват последващи проучвания да изяснят по-добре връзката между тази група медикаменти и туморите на кожата.

Свързани теми: Одобриха ново лекарство за най-тежкия кожен рак – меланом

Дерматолози преглеждат безплатно за рак на кожата

Възстановяват кожа с паяжина

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova
loading...