6 по-малко известни причини за инсулта

PRINT
инсулт причини симптоми

Инсултът, известен още като мозъчен удар, е остро състояние, което в 80% е провокирано от блокиране на кръвообращението в мозъка. При него един или повече кръвоносни съдове се стесняват или дори напълно се запушват поради отлагания по вътрешните стени на артериите или чрез кръвни съсиреци. В по-малък процент става дума за хеморагичен инсулт, при който кръвоносен съд се пука и се получава кръвоизлив и мозъчен оток. 

Има много причини, които може да отключат инсулт, подчертават специалистите. Има някои, които са по-малко известни. Става дума за отключващи фактори, които действат на фона на вече напреднала атеросклероза с холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Хора с високи стойности на мазнини в кръвта и хипертония (високо кръвно) трябва да бъдат много внимателни какво ядат и какъв начин на живот водят, защото при тях рискът от инсулт е много по-голям.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Ето кои може да са тези конкретни причини за мозъчния удар.

Газирани напитки

вредно ли е газиранотоМащабно проучване с повече от 80 000 жени, показало, че дори само две кенчета диетични напитки без захар дневно увеличават вероятността от инсулт (както впрочем и от сърдечен удар) с повече от 30%. Освен това изследванията показват, че навикът да се пие газирано значително нарушава паметта и води до атрофия на мозъка.

Стрес и нервно напрежение

Трайното нервно напрежение и натоварване в работата влияе неблагоприятно на централната нервна система. Липсата на адекватна почивка и разтоварване изчерпва нервната система и намалява нейния защитен потенциал. Хората, които работят повече от 55 часа седмично, имат особено висок риск от инсулт, сочи статистиката в световен мащаб. Такъв работен режим е свързан със значително ниво на стрес при работа, съчетано с липса на време за приготвяне на здравословна храна и физически упражнения.

Грип

Учените знаят, че в много случаи грипът и възпалителните процеси в организма, които той провокира, водят до инсулт. Обикновено това са хора с хронични здравословни проблеми (атеросклероза, хипертония), но не само. При хората, прекарали грип, рискът от мозъчен удар се увеличава с 40% за 15 дни след заболяването. Риск от инсулт, макар и в по-малка степен,  продължава да е налице цяла една година след грипа. Според лекарите, грипът може да допринесе за стесняването (стеноза) на сънната артерия, поради което притокът на кръв към мозъка е нарушен.

Как се лекува грип

Високи нива на шум

Хората, които са принудени да живеят в условия на високи шумови нива – например домът им е близо до летище  или натоварени пътища, по-често страдат от инсулт. Постоянният шум увеличава значително нивото на възпаление в артериите. Амигдалата – място в мозъка, отговорно за регулирането на стреса и емоционалните реакции, е прекалено активна в мозъка.

Кървящи венци

Връзката между заболяването на венците (пародонтит, пародонтоза и др.) и повишения риск от сериозни сърдечно-съдови заболявания е установена в много проучвания. Лекарите смятат, че причината е възпалението на  венците, причинено от бактерии. Затова редовните посещения при зъболекаря – поне веднъж годишно, са част от задължителната профилактиката. 

Какво се прави при кървене на венците

Алкохол

Злоупотребата с алкохол е един от най-големите рискови фактори за инсулт. Характерното тук е, че при алкохолизъм по-често се получава кръвоизлив в мозъка, а не запушване на кръвоносните съдове. Пристрастяването към чашката може да доведе до тежки форми на инсулт дори в ранна възраст при хора, които никога не са се оплаквали от здравето.

Автор Ина Димитрова

Източник: medikforum.ru

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

 

[Общо: 8    Средно: 3/5]
6 по-малко известни причини за инсулта беше последно модифицирана от: юли 5th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *