сряда, 29 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарствата за шизофрения действат по-добре с витамин В

Лекарствата за шизофрения действат по-добре с витамин В

Добавките с витамини В могат съществено да подобрят ефекта от лечението при шизофрения. До този извод стигат експерти от университета в Манчестър. Те установили, че добавянето на витамини В6, В8 и В12 като хранителна добавка в менюто на пациенти с шизофрения не само увеличава ефективността на лекарства, но и намалява риска от рецидив на болестта.

„Високи дози витамин B могат да помогнат на хората да се избавят от остатъчни симптоми на шизофрения. Наблюдават се и други положителни промени в организма на пациентите, приемащи витамини B. Те се изразяват в положително повлияване на генетично ниво“, казва един от учените в екипа, Джоузеф Фърт.

В Университета на Манчестър доказали хипотезата си с експеримент. Пациентите с шизофрения били подложени на лечение – комбинация от витамини В и антипсихотични лекарства. Резултатите били ясни – комбинацията намалила броя на пристъпите. Интересна е ролята на витамините В. Вече е известно, че витамините В6, В8 и В12 имат добър ефект като антиоксиданти. Те забавят стареенето и помагат да се предотврати клетъчната смърт, свързана с прекомерен стрес.

Могат ли добавки да помогнат при шизофрения?

Експерти не изключват идеята, че на хората с шизофрения може да се помогне и с други витаминни добавки. Учените търсят как да направят лечението на шизофрения по-ефективно, защото повечето терапии, използвани днес за лечението на това сложно заболяване, не са достатъчно ефективни. Статистиката сочи, че приблизително 80% от пациентите, преминали през лечение, получават отново пристъпи след 4-5 години. Появяват се специфични симптоми, включително халюцинации. Това налага търсенето на алтернативна или допълваща терапия, обобщават учените.

Причините на шизофренията не са напълно проучени. Известно е, че има група гени, които правят човека по-уязвим да развие заболяването. Факторите, които го отключват, не са съвсем ясни. Подозират се някои инфекции, включително и с гъбички. Има дори подозрение, че може да е автоимунно заболяване.

Симптомите при шизофрения са свързани с резки колебания в емоции – от депресия до еуфория, изказване без смислени връзки, като изреченията често не се довършват и се прекъсват. Изкривено е и възприемането на собствената личност. Пациентите често получават „отвън“ мисли и внушения.

Източник: Cambridge.org

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -