вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниИновативен имплант спаси зрението на жена с глаукома

Иновативен имплант спаси зрението на жена с глаукома

Жена с глаукома и непоносими болки в лявото око е била спасена от екип офталмолози в МБАЛ “Света София“, съобщиха от лечебното заведение. Оперирацията е направена по иновативен метод, като е  поставен специален имплант.

При постъпването в болницата специалистите прегледали пациентката и установили, че причината за страданията й е необичайно високото очно налягане. То било 53 мм живачен стълб, докато нормално трябва да е до 21 mmHg. Спешно било назначено локално и общо лечение, благодарение на което очното налягане се понижило до 43 mmHg. Глаукомата на тази пациентка се оказала от най-трудните. Тя не се повлиявала от терапията с капки и лазер. Ситуацията се усложнявала и от високостепенно късогледство от минус 15 диоптъра.

Решаващата стъпка в лечението била направена на 17 февруари, като при в лявото око е имплантиран антиглаукомен  шънт. Операцията беше извършена от доц. д-р Христина Благоева, с асистенцията на д-р Владимир Баков. Целта на импланта е да нормализира  вътрешно-очното налягане. Той се използва при пациенти, на които конвенционалните методи не помагат, какъвто е случаят с жената. Резултатът при нея бил много добър. Налягането се стабилизирало до 17-19 mmHg, при това не са използвани антиглаукомни капки. Въпреки че се използват най-новите техники и консумативи, подобна операция с имплантиране на антиглаукомен шънт не се извършва за първи път МБАЛ “Света София“.

Профилактичният преглед за глаукома – веднъж годишно за хората над 40 г.

Глаукомата е сериозно заболяване, от което страдат близо 67 милиона души по света. Проблемът при него е, че може да стане причина за слепота. Глаукомата е и е втората водеща причина за загуба на зрението. Коварна е, защото много често протича без болка или други обезпокоителни симптоми.  Световната здравна организация препоръчва всички хора над 40 г. поне веднъж годишно да се подлагат на профилактичен  преглед с измерване на очното налягане и проверка на зрителната острота. По-чести профилактични прегледи трябва да извършват пациентите с фамилна обремененост (глаукома), гранични стойности на очното налягане, късогледство,  претърпелите очни травми и диабет, допълва доц. Благоева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -