петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНово лекарство обещава пробив в лечението на множествена склероза

Ново лекарство обещава пробив в лечението на множествена склероза

Предварителните клинични изпитания на препарат за множествена склероза дават нови надежди за лечението на тази коварна болест. Препаратът с работни име GNbAC1 е разработен от фармацевтичните компании Servier и GeNeuro. Някои експерти обявиха резултатите като истински пробив в медицината. 

Изводите от клиничното изпитване бяха оповестени сега. Лекарството е предназначено за хората с ремитентна рецидивираща множествена склероза (РРМС).

Доброволците получили по три дози. Първото предимство е, че лекарството се понася много добре от пациентите. По отношение на броят на новите лезии и огнища на възпаление в мозъка резултатите не са еднозначни. Не установило те да намаляват под влияние на медикамента. От друга страна обаче броят на рецидивите е редуциран с над 50%.

Новото лекарство неутрализира протеина на патогенен вирус

Общо 270 души с РРМС участвали в клиничните изпитания. Оценката на ефективността на лекарството GNbAC1 била направена за първи път в края на 6-месечния период. Тя била въз основа на броя на възпалените лезии, открити с помощта на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка. За втори път ефективността била оценена 12 месеца след началото на изпитването. Тогава била анализирана степента на невродегенерация и сравнена с началните резултати преди прилагане на лекарството. Като видове изследвания учените използвали ЯМР, изследване на различни клинични параметри и биомаркери.

Предстои да бъдат обявени окончателните заключения  през първото тримесечие на следващата година. GNbAC1 е моноклонално антитяло, което неутрализира протеина на обвивката на патогенния вирус pHERV-W, кодиран от ретровирусните гени на HERV-W семейството. Това са ендогенни ретровируси, които притежават умения да интегрират своята ДНК в човешката ДНК. Те представляват до 8% от човешкия геном.

Има хипотези, че протеинът на обвивката на патогенния човешки ретровирус pHERV-W е виновен за възникването на автоимунни заболявания като множествена склероза и диабет тип 1.

Подозират се инфекциозни причините като отключващ фактор

Множествената склероза все още е предизвикателство за медицината, тъй като терапиите овладяват само частично състоянието на пациентите. Тя представлява автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване. Причините за възникването му не са напълно изяснени. Има известно генетично предразположение. Отключващите фактори се свързват с различни влияние на околната среда и инфекциозни причинители.

Множествената склероза води до нарушаване на мастната миелинова обвивка на аксоните на човешкия главен и гръбначен мозък. Така се стига до т.нар. демиелинизация и образуването на лезии в мозъка. Именно този процес е причината за разнообразните симптоми на заболяването. Обикновено то се проявява в ранните години на зрелостта. Жените се разболяват по-често от мъжете.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -