четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

Изтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

Всички видове от популярните прахчета за грип фервекс се изтеглят от пазара заради сигнал за открита бактерия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Информацията за замърсяването е подадена от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти чрез Международната система за бързо уведомяване (Rapid Alert), както и от фирмата-производител.

Съобщава се, че при рутинни тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирано наличие на микроорганизма Ентерококус фециум (Enterococcus faecium). Изрично се уточнява, че въпросните партиди не са влизали в продажба в мрежата.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно издала заповеди за блокиране на наличностите от „Фервекс“ в България. В рамките на 24 часа притежателят на разрешението за употреба е блокирал всички количества от търговците на едро, аптеките и дрогериите.

Според направените до момента изследвания фирмата-производител не е открила замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от лекарствения продукт. Въпреки това фирмата-производител е съобщила, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването като превантивна мярка за защита на общественото здраве.

До момента нито в агенцията по лекарствата, нито във фирмата производител не са получени съобщения за нежелани реакции, свързани с употребата на продукта на територията на страната. От МЗ препоръчват все пак засега да се използват алтернативни препарати.

Микроорганизмът Ентерококус фециум (Enterococcus faecium) е нормален микроорганизъм в чревния тракт на човека, но изолирането му от околна среда говори за органично замърсяване. Наличието му обаче е недопустимо в лекарства и храни.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -