Жегата докара херпангини при най-малките

PRINT
д-р Диана Даскалова

В момента има много случаи на херпангина при малките деца, болни са цели групи от яслите. Това съобщава д-р Диана Даскалова от Горна Оряховица, специалност детски болести и обща медицина с 27-годишен стаж. От 2001 г. е общопрактикуващ лекар, а в практиката й са записани 4000 души. Половината са деца. Херпангината се причинява от коксаки вируси. Симптомите са висока температура, везикуларен обрив (малки мехурчета) по дланите и ходилата. Същият обрив се открива и по мекото небце.

През лятото при д-р Даскалова идват и много деца с херпесни гингивостоматити. Те се причиняват от вируса на херпес симплекс 1. Най-мъчителни са при бебетата. Те отказват да ядат заради афтите, вдигат температура. Кога трябва да се търси лекар при летните неразположения? Зависи най-вече от възрастта на детето, смята педиатърът. Хремата при 10-годишно дете не е повод да се иде веднага в поликлиниката, но при кърмачетата тя е опасна. Бързо може да слезе надолу по бронхиолното дърво и да се стигне до бронхиолит.

Майките трябва да са нащрек за необичайни симптоми – изпищяване, безпричинен плач, промяна във фонтанелата (хлътнала или изпъкнала). Може да има промяна в поведението – малкото е необичайно хиперактивно или пък отпаднало. Обезпокоителни са висока температура, която трудно се повлиява от антипиретици, затруднено дишане, обрив по седалището, цианоза около устата. При силно главоболие, температура и повръщане също е добре веднага да се иде на лекар.

„Хубавото е, че сега лекарите имат много по-голям терапевтичен арсенал в сравнение с преди години, когато започвах работа. Тогава нямаше противовирусни препарати, имуномодулатори, пробиотици, хранителни добавки, хомеопатия и шуслерови соли. Днес лекарят може да избира как да лекува своя пациент от един богат арсенал“, коментира д-р Даскалова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Храните, които помагат на имунитета 

Чакаме през лятото опасен щам на стомашен вирус 

Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата

При първите симптоми на летни вируси тя избира такива щадящи подходи. Най-често срещани сега са вирусните гастроентерити и ентероколити. Причиняват се от една голяма група разнородни вируси с орално-фекален път на предаване, т.е. с мръсни ръци или предмети. Рядко водят до сериозни неврологични и сърдечно-съдови усложнения. По-сериозно внимание заслужават норовирусите, коксаки, аденовирусите, ентеровирусите. Ротавирусната инфекция засяга всички възрастови групи, но най-тежко протича при децата. „Познавам ги веднага в чакалнята – те са бледи, отпуснати и без сили.

Родителите носят на ръце дори по-големите. Направо влизат в кабинета с диагнозата. Казват, че са с разстройство, висока температура и отпадналост и вече имам съмнение. Хоспитализациите са най-вече заради ротавирусите, особено при кърмачетата“, пояснява лекарката. Понякога в изпражненията има слуз или кръв. Те сочат, че заболяването протича тежко и трябва да се направят необходимите изследвания, за да се изясни картината – анален секрет и фекална проба, кръв, урина, проба за ротавирус.

Диетата е ключова при разстройство. Майките се плашат, че децата не искат да ядат и понякога им дават храни, които в случая повече вредят – например сладки и мазни неща. Дете с диария имаше подобрение, но после пак се влоши. Майката призна, че му е дала шоколад, понеже не е искало да яде друго.
Бебетата с разстройство минават на безлактозно мляко и след време постепенно се връщат към нормалното. По-големите деца са на картофи и ориз, но постепенно почват да хапват изкиснато сирене, обикновена бисквита, пилешко варено или печено. Избягвайте шоколад, боб, леща, грах и други храни с груба целулоза, мазно месо, защото дразнят стомаха.

Хомеопатичният продукт, който използвам много при ентероколитите, е Гастрокинд , посочва д-р Даскалова. Тя го препоръчва и при други стомашни смущения при малките деца в доза 8 до 12 таблетки дневно според възрастта. Много добра е комбинацията му с Шуслерови соли №3 – действа противовъзпалително, и №4 – повлиява лигавиците. Сол №5 пък е антибиотикът на биохимията. При обезводняване се добавя сол №8 за баланса на течностите в организма.

Лекарката се убедила в силата на Шуслеровите соли при собствената си дъщеря. Момичето счупило кост на дланта, която трудно зараства заради специфичното кръвоснабдяване на мястото. На 20-ия ден счупването си личало дори по-ясно. „Тогава започнахме да й даваме шуслерови соли – №2 и №11. След още 20 дни на снимката нямаше и следа от травмата“, посочва д-р Даскалова.

Солите помогнали успешно и на 9-годишно бебе със стоматит. Дошло в кабинета с температура 38 градуса, с афти по езика и небцето, двустранно по лигавицата. Отказвало да се храни, плачело. Препоръчах само соли – №3 за първата фаза на възпалението, №4 за лигавицата, заради белезникавите млечни налепи и хрема по задната фарингиална стена. За плача и силната болка при хранене – №7. Майката ги стривала и смесвала с малко вода, правела промивка на устата. Само след 24 часа афтите почти изчезнали, температурата паднала и бебето се хранело в нормални количества.

При други деца пък се налага помощ при безсъние и безпокойство, защото са много впечатлителни и особено при смяна на обстановката не искат да си лягат. Дормикинд е препарат точно за тях, казва д-р Даскалова. Добре е да се започне няколко дни преди пътуване – до 4 пъти по 1 таблетки дневно половин час преди или след храната. Може да се комбинира със сол №7, която също отпуска. Съветът към майките е да огледат цялостно режима на детето. Да не го оставят до късно пред телевизора или компютъра. Да въведат ритуали – например приказка преди лягане. Да не дават газирано вечер, защото децата се превъзбуждат, а атмосферата вкъщи да е спокойна. При пътуване се вземат любими вещи – възглавница, играчки, дреха на майката.
Лятото е моментът да се заредим с витамини. Червени чушки, домати, сини сливи, праскови и кайсии – трябва да използваме щедрите дарове на природата, за да подкрепим имунитета. Ако почиваме на море, нека децата се каляват с морска вода, а на планината да се разхождат и да дишат въздуха, напоен с билкови аромати. Вместо това обаче виждаме, че те по цял ден седят край басейна и по барчетата. На плажа чужденците обличат децата и си тръгват в 11 часа, а българите тогава пристигат на плажа. Родителите искат децата да се напаснат към техния режим, а не обратното.

Хомеопатията също може да помогне за укрепване на имунитета, който ще бъде поставен на изпитание още с първите есенни дъждове и тръгването на ясла или градина. Моят любим препарат е Имунокинд, който може да се дава от двумесечна възраст, посочва д-р Даскалова. Той се дава и на бебето, което остава вкъщи, защото по-големите носят вируси у дома и може да го заразят. Дозата на Имунокинд е 3 х 1 таблетка дневно, профилактично може и в по-малка доза. Добре се съчетава със сол №11 (силицея) или сол №4 – два пъти на ден по една таблетка.

Д-р Даскалова споделя и за друга група свои пациенти – хиперактивните деца, които сякаш са все повече. Родителите искат да ги лекуват, но не си дават сметка, че конфликтите вкъщи нараняват крехката детска психика. В момента има пациент тийнейджър, който непрекъснато се оплаквал от болки в корема и главоболие. Минал през детски невролог и очен лекар, а сега стигнал и до детската психиатрия. Налитал на бой със сестрите си, опитвал да се самонаранява с нож. „Познавам доста деца, които са били спокойни, лъчезарни, а в пуберитета стават различни – неконтактни, троснати, не може да се говори с тях. Лекувам ги със сол №7, №11 и №8″, посочва педиатърът.

[Общо: 15    Средно: 3.3/5]
Жегата докара херпангини при най-малките беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *