четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШуслерови соли при хрема и ангина

Шуслерови соли при хрема и ангина

Ангината е остро възпаление на сливиците, а симптомите са болки в гърлото и висока температура. Те са важен имунен орган и затова напоследък се махат само в краен случай, а не толкова често, както преди години. Вероятно не знаете, че сливиците нвсъщност са 4 вида. Първият са небцовите сливици, разказва д-р Надка Карафезиева, общопрактикуващ лекар и хомеопат в Пловдив. Освен тях съществуват още фарингиална сливица (позната като трета). Има и две малки, които отиват към ушните канали, както и подезични сливици.

Ангините при бебетата и малки деца по-често са вирусни. Рядко имат гнойни налепи. Обикновено засегнати са небцовите сливици. „Родителите ги водят още при първите симптоми. Затова първо предлагам хомеопатични препарати. Често само те са достатъчни и не се налага да минаваме на по-силни лекарства”, пояснява лекарката, която има две специалности – педиатрия и обща медицина. Затова и доста от пациентите й са малки деца. Тя препоръчва комбинирания препарат за лечение на болно гърло и възпалени сливици Тонзилотрен. Неговите съставки повлияват инфекциозния процес, отокът спада. Зачервяването на гърлото се подобрява. Тонзилотрен може да се взема и профилактично. Антибиотици се включват, само ако след 2-3 дни пациентите не са се подобрили.

Болнави ли са днешните деца

болно дете кашлица температураТова е така според д-р Надка Карафезиева. Днешните деца сякаш са по-уязвими в сравнение с преди години. Почти всяко второ дете има някакъв проблем с имунитета. Защо е така? Живеем в замърсена околна среда, а дори и най-малките усещат стреса в забързаното всекидневие. Към това се добавя и неправилното хранене, често с бързи закуски от улицата. Затова укрепването на имунитета е една от задачите на педиатъра, дори когато става дума за обикновена настинка. Това може да стане с някакъв билков препарат. Друга възможност е Шуслеровата терапия с минерални соли на Немския хомеопатичен съюз, която д-р Карафезиева често прилага в практиката си. Дванадесетте соли могат да се комбинират според индивидуалните нужди на пациента. Състоянието на детето сочи коя сол е нужна в момента.

Класическа комбинация за профилактика с Шуслерови соли 

Ако човек е склонен към инфекции по-често, може да приложи класическа схема за профилактика на грип и настинки с Шуслерови соли. Имунната система е много фин механизъм, който работи добре, само ако му доставяме с храната или в добавка необходимите витамини и минерали. В периоди, когато човек се среща с вирусите по-често, тя изразходва повече минерали и затова е добре да вземаме допълнително. Комбинацията за добър имунитет е сол №3 (железен фосфат), сол № 6 (калиев сулфат) и сол №7 (магнезиев фосфат). Към тях може да се добави с Инфлуцид – хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на вирусни инфекции и грип. Ако детето е склонно към ангини – препоръчвам Тонзилотрен заедно със сол №4 (калиев хлорид), която укрепва лигавиците, споделя опита си д-р Карафезиева.

Стомашно-чревните инфекции се срещат и в студените месеци. Причинители най-често са ентеровирусите, коксаки и астровируси. Те предизвикват повръщане или разстройство, а понякога и двете. Комбинация от Шуслерови соли №3 и №8 (натриев хлорид) са помощници при лечението на чревния дискомфорт. Първата овладява възпалението, а втората цели да възстанови водно-солевия баланс след загубата на течности в организма.

Атакуват ни над 100 вируса на настинката

Грипът още не е взел епидемични размери, но затова пък вирусите на настинката ни разболяват активно. Те са над 100 и затова човек може няколко пъти да боледува със сходни симптоми. Разликата от грипа е, че простудата протича с по-ниска температура и по-леки оплаквания. Заразяването става по въздушно-капков път или замърсени предмети. Точно затова хигиенните навици са изключително важни. Обръщам внимание на майките да учат децата да мият старателно ръцете си, да кихат в кърпичка, да почистват нослето си, съветва д-р Карафезиева.

Минерали помагат още при първите симптоми

хомеопатия глобулиПри остра хрема има още една изпитана комбинация от Шуслерови соли: №3, №4 и №8. Сол №3 се дава още в началото. Тя подобрява способността на организма да резорбира и усвоява желязото от храната и да го транспортира до мястото, където то е необходимо. Укрепва съдовете, засилва кръвообращението и дава енергия на тялото да се справи с инфекцията. Сол №8 е препоръчителна при бистра хрема с обилен секрет и кихане, както и при сух, запушен нос. Натриевият хлорид се грижи за баланса на течностите в тялото, както и засилва енергийния поток към клетките. Сол №4 пък помага във втората фаза на възпалението, при по-гъсти и бели на цвят секрети.

Шуслеровите соли може да се дават и на бебета. Таблетките се разтварят лесно в малко вода. Препарати и добавки с витамин С, пеларгониум, черен бъз и колоидно сребро също укрепват кръвоносните съдове на лигавиците. Спреят за нос Инфлуназал е друг хомеопатичен препарат, който действа противооточно и успокоява носната лигавица. Той е съставен на базата на растението луфа и е един от малкото медикаменти, който може да се прилага и при кърмачета със затруднено носно дишане, засъхнала секреция (корички) в носа, суха носна лигавица, жилав или воднист секрет от носа, обложен език, постоянно покашляне.

Тече ви кръв от носа? Дължи се на слаби кръвоносни съдове

Не изпадайте в паника, ако през зимата ви текне кръв от носа. Дължи се на слаби кръвоносни съдове, често е налице и вирусна инфекция. Рецептата е ударни дози от Шуслерова сол №3 – 10 таблетки като еднократен прием, разтворени в топла вода, посочва д-р Карафезиева. Пие се на малки глътки. Дава ефект и при кръвоизливи в окото. Продължава се с 1 до 6 таблетки дневно според възрастта и теглото на пациента.

Често хората сами си купуват от аптеката капки за отпушване на носа. Тези, които свиват съдовете, обикновено са на базата на ксилометазолин. Носът трябва да се отпуши, иначе секретите може да отидат към ухото и да направят отит. Тези капки дават бързо ефект и затова се търсят. С продължителната им употреба обаче трябва да се внимава. След първоначалното свиване те увреждат носната лигавица, в резултат на което тя не може да изпълнява функциите си и постепенно се стига до постоянно разширяване на кръвоносните съдове в носа. Той става трайно запушен.

Някои хора могат да повишат кръвното налягане от тях. При бременните пък има риск от свиване на плацентата и нежелан аборт. Не се препоръчват и при много малки деца. Капките с морска вода или физиологичен разтвор служат по-скоро да се промива носната лигавица. Те дразнят по-малко от обикновената вода от чешмата, която освен това е и хлорирана. С тях промиваме всички дразнители – прах, вируси, подпомагаме изчистващите процеси в носа. Някои са с добавки към физиологичния разтвор за предотвратяване прикрепването на вирусите към лигавицата. Използват се и като профилактично средство.

Пилешка супа и загряващи храни за настинали деца

Нормално е едно дете да настива 6-8 пъти в годината. При зимата трябва да внимаваме за правилното хранене – да е с оранжеви плодове, зелени зеленчуци и топли ястия. При настинка се дават загряващи храни – червени чайове, чай с витамин С, пилешка супа, пикантно (при възрастните). „Не препоръчвам фрешове на настинало дете, въпреки че са витаминозни”, посочва д-р Карафезиева. Топлият чай и горещите напитки са за предпочитане.

За доизчистване на носната лигавица след инфекция с хрема д-р Надка Карафезиева използва отново хомеопатични лекарства. Препаратът за хрема и синузит Цинабсин е добър за възрастни и деца над 2 г., склонни към синузити. „Използвам го като „опашка“ в края на лечението”, пояснява лекарката. Ако хремата е на бебе, се гледа дали не става дума за рефлукс. При най-малките след преяждане храната се връща в носоглътката и създава предпоставка детето да има постоянна хрема. Тя е различна от острите хреми, когато то киха, подсмърча, има зачервено носле и бистри секрети.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -