Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето

PRINT
имунизация ваксина странични ефекти

Едно от притесненията на майките на малки деца е как да се справят с евентуалните странични ефекти на имунизациите. Има начин да си помогнат, казва д-р Татяна Ралчева (на снимката по-долу), педиатър в болница „Софиямед“ и в ХV ДКЦ в София. Ваксините, които се прилагат при малките деца, са ефективни и безопасни. Нормално е да има странични ефекти, допълва лекарката. Те са два вида: локални и общи. Локалните са зачервяване и подуване на мястото.

Общите са намаляване на апетита, лека температура, но се преодоляват за ден-два, казва още д-р Ралчева. За да понесе малкото по-лесно ваксината, може да се дадат и шуслерови соли – минерални соли, които естествено се съдържат в тялото. В определени ситуации – стрес, вирусна инфекция, преумора и други, организмът изразходва повече от тях и се справя по-лесно, ако получи допълнителна доза от тях.

д-р Татяна РалчеваИма няколко възможни схеми, а педиатърът може да даде индивидуални препоръки, пояснява лекарката. Тя обикновено препоръчва две схеми – сол №3 (железен фосфат), №2 (калциев фосфат) и №4 (калиев хлорид). Сол номер 3 се дава първия ден, за да не се повиши температурата. На следващия се дават два пъти по две таблетки от солите с номера №2 и №4.

Сол №2 има противоалергично въздействие и може да помогне, ако майката се опасява от такава реакция. Другата схема е комбинация от соли №3, №4 и №10. Номер 10 подпомага дезинтоксикацията и изчистването на отпадните продукти от ваксината от организма, казва д-р Ралчева.

Искам да обърна внимание на родителите, че това, което те възприемат като страничен ефект, може да е съвпадение с друго заболяване, което се проявява в дните след имунизиране, изтъква специалистката. Много е важно преди да се сложи ваксината, лекарят да прегледа детето и то да е здраво. Околните – братче, сестриче, баба и дядо също не бива да са болни. Иначе детето може да е здраво при самата имунизация, но те да го заразят след това. Понякога причинителят е в инкубационен период – при прегледа гърлото е розово, но ден-два по-късно вече е червено.

„Често ме питат дали може да се претовари имунната система на детето. Няма как това да стане, защото задължителните 11 ваксини през първите 14 месеца ангажират само 0,1% от възможностите на детската имунна система. На практика нашият организъм се среща с около 10 000 антигена всеки ден, тоест все едно да правим също толкова ваксини всеки ден“, обобщава педиатърката.

СНИМКА: ТК

[Общо: 25    Средно: 3/5]
Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *