сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно160 000 лв. струва животът на Светослав Славов

160 000 лв. струва животът на Светослав Славов

Животът на 60-годишният Светослав Славов струва 160 000 лв. Това е цената на изкуственото сърце, подарено му от болница „Св. Екатерина“. За разлика от други страни, у нас то не се поема от здравната каса. Здравното министерство обещало да възстанови парите на лечебното заведение, но това досега не е станало.

От 2 г. стоматологът от Лом живее с машината, която влачи като куфар навсякъде със себе си. Тя е неразделна част от моя живот, казва Светослав. Справям се с всекидневието с цената на много усилия и с продължително пребиваване в клиниката, където се извършва поддръжката на апаратурата. Кардиолозите следят жизнените му показатели да са добри. За двете години, откакто ми е трансплантирано изкуственото сърце 6 месеца съм прекарал в болница „Св. Екатерина“. Приемам много медикаменти, самата издръжка на машината е доста скъпа, пояснява Светослав. Той сам плаща за лекарствата си, а болницата поема профилактиката на апарата. За целта машината се изпраща в САЩ и след това се връща. През това време сърцето на мъжа се поддържа от втора, резервна машина.

Справям се с всички предизвикателства благодарение на медицинското ми образование, допълва Светослав. Всеки ден прави стерилни превръзка на мястото, където кабелите на машината влизат в тялото му. Той дава от джоба си около 1000 лв. на месец, за да купи лекарства и материали за превръзките, въпреки че е здравноосигурен.

Апаратът не заменя напълно сърцето ми, а само подпомага с помпа лявата му половина, разказва мъжът. Поради принудителната почивка той прекарва повечето време у дома. Чета книги, гледам телевизия – така минава денят ми, казва Светослав. От време на време много му се иска да се върне към професията си на зъболекар и работи малко, но не повече от час, понеже се изморява бързо.

Само болница „Св. Екатерина“ в България слага механични устройства за поддържане на циркулацията, съобщи директорът проф. Генчо Начев. Не всички са изкуствени сърца, но хората така ги знаели. В тежки случаи те са „мост“ към трансплантацията – поддържат пациента жив, докато и ако се намери донор. „Прилагаме ги и в рутинни случаи, когато сърцето не иска да заработи. Така в рамките на 20-30 дни то се възстановява и си поема функцията. След това махаме този апарат“, допълва кардиохирургът.

Това също вече се прави по изключение както в случая със Светослав, тъй като държавата в момента не поема разходите и те остават за сметка на болницата. По думите на проф. Начев става дума за поставянето на 7-8 устройства годишно, които струват около 1 млн. лв. Такива иновации дават на страната ни шанс да поддържа добро европейско и световно ниво, обобщи проф. Начев.

Свързани теми: Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

В „Св. Екатерина“ смениха митрална клапа през миниатюрен отвор

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -