През пуберитета имунитетът отново създава проблеми

PRINT

Пуберитетът е период, когато имунитетът на децата отново отслабва. Освен това юношите се затварят в себе си, трудно се общува с тях.  Много родители сериозно се затрудняват какъв подход да възприемат, дори когато възникват здравословни проблеми. Най-често те са свързани с хормоналните промени или с особеностите на психичното съзряване.

Организмът на детето достига полово съзряване, но имунитетът отново преминава през етап на относителна незрялост както в ранното детство, казва д-р Мария Грозева, педиатър и хомеопат от Хасково. Помагам на пациентите си, като съчетавам познанията си по медицина, хомеопатия и шуслерова терапия, допълва лекарката. Ако тийнейджърът започне да боледува често, обикновено това е свързано със стресова ситуация. „Индивидуализираното хомеопатично лечение може да се съчетае с курсове през преходните сезони с доказаното профилактично трио от шуслеровите соли с номера 3, 7 и 6. Препоръчвам по две таблетки от всяка сол за 1 месец, а съчетанието им с други хомеопатични препарати в зависимост от нуждите на организма, намаляват значително приема на антибиотици и противоалергични средства“, коментира д-р Грозева.

Много важен е и личния контакт с детето и семейството. Така терапевтът успява да проследи успеха на лечението и да окаже психологическа подкрепа. Заедно с родителите той дава личен пример и съвети на юношата как да води природосъобразен начин на живот с правилно хранене, достатъчно сън, да спортува и да избере хоби, което му помага да преработва стреса. Така младият човек изгражда позитивно отношение към живота и добро самочувствие

Идеята е да научим този бъдещ възрастен да се грижи за себе си и да зачита собствените си потребности, пояснява д-р Грозева. Ако детето не може да открие този модел на поведение в семейството, през пуберитета често страда от „училищно главоболие“. В тези случаи препоръчвам шуслерова сол номер 2, а при по-емоционални и чувствителни деца тя се съчетава с шуслеровите антидепресанти 5 и 7. Последната сол е особено ефективна при конгестивно главоболие и менструални болки.

През пуберитета децата израстват бързо, скелетът е нестабилен, затова се получават неправилна стойка и гръбначни изкривявания. Тогава веднага трябва да се започне със съвети за правилен стоеж, лечебна физкултура и физически занимания като плуване и йога. Д-р Грозева препоръчва освен това дългосрочен прием на солите, които укрепват съединителните тъкани – номера 1 (калциум флуоратум), 2 (калциум фосфорикум) и 11 (силицеа).

Най-често през пуберитета децата се обръщат към педиатъра заради проблемна кожа, защото са много чувствителни към външния си вид и отношението на връстниците им. „Готови са на всичко, за да се разреши проблема по най-бързия възможен начин. Ако обяснението, че тези кожни промени са преходни и хормонално обусловени не помогне, обикновено им препоръчвам шуслерова сол 9, в съчетание с номера 4, 3, 12 и 6 в зависимост от типа на акнето. Забелязала съм,че към кожни проблеми през пуберитета са по-склонни интровертните и чувствителни деца, които са много качествени, но не са научени или се притесняват да изразяват чувствата и емоциите си.

Тогава съчетанието на индивидуализираното хомеопатично лечение, тъканното въздействие на шуслеровите соли и психологическата подкрепа на детето имат най-добра ефективност, защото покриват нуждите на организма на физическо, емоционално и умствено ниво, а това е целта на холистичният подход като същност на интегративната медицина“, обобщава д-р Грозева.

Много по-трудно е да помогнеш на тийнейджър с психологически проблеми заради кризата в обществото, духовността, образованието и семейството. Средата в семейството е най-важна за съзряването на детето. При д-р Грозева обаче често идват двете крайности – свръхпротективни родители, които проектират своите амбиции върху децата си, задоволявайки ги материално, без да отчитат емоционалните нужди, или родители, обсебени от мисълта за оцеляване, които време за децата си. И в двата случая юношите са изложени на опасностите на улицата. Хомеопатът може да помогне, като назначи индивидуално лечение, при което преценява как да премахне евентуални последствия от психотравми, преживени в периода на съзряване.

Най-често това са любовно разочарование, смърт на близък човек, преживяно унижение или развод на родителите. „Имах случай на 9-годишно момче, много интелигентно, любознателно, перфектен ученик. То мечтаеше да стане откривател и учен, но след внезапната смърт на баща си беше развило социална фобия. Имаше позиви за гадене и повръщане всяка сутрин преди училище и страх, че няма да се представи добре при изпитване. С терапията детето преодоля страховете си и по-лесно преживя тъгата от загубата на родителя. Осъзна силната си връзка с другите членове на семейството си“, описва случай от практиката си д-р Грозева.

Помагала е и в други тежки ситуации като тази на 16-годишно момиче, живеещо само с майка си и баба си. Тя е скромна, добра ученичка, възпитана в традициите на Исляма. Отива на кафе с приятелки, но там й приспивателно слагат в напитката. Озовава се в далечно село, заобиколена със смугли пласьори на бели робини, а на бедрото й се слага печат като на животно за продан. Успява да избяга и то без да преживее сексуално насилие (защото плътта на девствените момичета се продават по-скъпо). Девойката обаче е в шок и като защитна реакция избира да живее в един паралелен , нереален свят, защото реалният за нея е ужасен. „Когато дойдоха при мен, от 2 г. обикаляха по психиатри. Момичето приличаше на уплашено животно, живеещо в капана на своя ужас. Не позволяваше никакъв физически контакт, раната от печата още не беше напълно зараснала, а кракът беше парализиран. Момичето се отвори към света едва след 1 г. хомеопатично лечение и успя да завърши като частен ученик средното си образование. Дори се влюби и говореше за женитба“, разказва д-р Грозева.

Тя съветва родителите на тийнейджърите да бъдат по-търпеливи към децата си, да ги изслушват, подкрепят и обичат. През този период и възрастни, и млади преосмислят и променят отношението помежду си и към околния свят.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
През пуберитета имунитетът отново създава проблеми беше последно модифицирана от: август 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *