Инфекции често са в основата на упоритите алергии

PRINT
д-р Василка Юрукова

Хроничните алергии не могат да се лекуват успешно, без да се стигне до първопричината. А тя често е инфекция с паразити, бактерии или гъбички. Това сподели на представянето на първата си книга „Живот без алергии“  д-р Василка Юрукова, хомеопат с 20-годишен опит. В нея тя дава нов подход към лечението на алергиите, базиран на нейния личен клиничен опит с пациенти. Цитирани са научни данни, които доказват представените факти.

Знанията на д-р Юрукова за алергиите са лично изстрадани. Самата тя се сблъсква още преди години със сенната хрема и ограниченият подход за лечение, който предлага конвенционалната медицина. Тогава пробва хомеопатия за първи път и решава, че ще се занимава именно с такова лечение.

Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система

Защо броят на алергичните хора расте непрекъснато

Броят на хората с алергии в съвременния свят обаче непрекъснато нараства – 3 пъти за 20 г. 20% от населението у нас страда от алергична хрема, а 9% от българите имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас  – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикария.

Традиционно такива пациенти се лекуват с кортикостероиди и антихистамини, като курсовете може да продължат с години. Тази терапия обаче само потиска симптомите. Свързана е с редица странични ефекти, които могат да отключат нови заболявания като високо кръвно, остеопороза.

Пиенето на вода намалява тежестта на сенната хрема

Как алергиите са свързани с инфекциите

В дъното на някои упорити алергии стоят инфекции, казва д-р Юрукова. Може да има някакво генетично предразположение, но в никакъв случай тези заболявания не са наследствени, нито пък нелечими.

Възникването на алергията е свързано с влиянието на повече фактори и затова за справянето с тях е нужен комплексен подход. Нещата може да започнат от инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Ако успешно се излекува тази остра или хронична инфекция, постепенно се подобрява и картината на алергията.

Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб

Д-р Юрукова има интересни случаи с пациенти, страдащи от упорита уртикария. Нерядко при тях се открива паразитна инфекция с токсоплазмоза (пренася се от котки) или описторхис.

При размножаването си паразитите отделят токсини, които дразнят кожата и водят до появата на обриви. Излекуването на инфекцията чисти кожните прояви. Постепенно тежките лекарства като кортикостероиди и антихистамини се спират, най-добре под лекарско наблюдение.

Стафилококи може да провокират атопичен дерматит

тест на кожата при алергия дерматит екземаПри много от малките деца с атопичен дерматит пък се открива активна стафилококова инфекция. Тя може да се лекува успешно с хомеопатия и подходящ хранителен режим, и тогава постигаме подобрение, пояснява д-р Юрукова. Бактериалната инфекция с хламидия, микоплазма или гъбичките имат отношение към проявите на астма.

Предизвикателството идва оттам, че обикновено не става дума за моноинфекция, т.е. причинителят не е само един. Друг проблем е, че лечението само с антибиотик невинаги дава траен резултат. Ако то е продължително, може да се получи гъбична инфекция като страничен ефект.

Връзката между проблемите на стомашно-чревния тракт и всяка тежка астма, упорита алергична хрема трябва да се изследва внимателно, подчертава д-р Юрукова. Въпреки че вече има много проучвания, които ясно сочат връзката между инфекциите и алергичните прояви, уртрикарията или атопичния дерматит, все още традиционната медицина се фокусира само върху третиране на симптомите в белия дроб и дихателните пътища.

Токсини и продължителният стрес също влизат в сметката

стресТоксините, които попадат в организма чрез храната или замърсената околна среда, могат да „задръстят“ клетките и междуклетъчното пространство. Те задрудняват естествените очистващи процеси в организма, в които участват черен дроб, бъбреци, лимфната система, дебело черво, кожа и бял дроб. Д-р Юрукова вини за този проблем и генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела.

Не на последно място алергията може да се развие на психосоматична основа. От една страна съвременният човек живее под голям стрес и това продължава с години. Трупат се напрежение, неудовлетвореност, психотравми и конфликтни ситуации. Идеалната среда за развитие на алергичните заболявания идват от емоции като гняв, разочарование и обида. Възможно е да сме „алергични“ към хора, на чието одобрение много държим, но не го получаваме, разказва опитният хомеопат. В такива случаи тя често препоръчва хомеопатичното лекарство Стафизагрия, което действа срещу потиснат гняв, но успява да облекчи и упорити обриви.

Като част от лечението д-р Юрукова препоръчва чернодробен детокс, който може да се провежда 1-2 пъти годишно, а при хронично заболяване и 2-3 пъти. Включва в него комбинация от 4 хомеопатични лекарства с ниско разреждане D6. Лечението помага за втечняване и изхвърляне на секретите.

Хранителните алергии протичат по различен начин

Специално внимание в книгата е отделено на хранителните алергии и непоносимостти. Причината е, че тя, както и другите лекари, все по-често се сблъскват с такива пациенти.

Непоносимостите към глутен или млечни продукти могат сериозно да повлияят върху възникването и протичането на автоимунните заболявания. Затова е редно да се изследват в тази връзка. В други случаи всекидневната консумация на храна, която пациентите не понасят, провокира различни симптоми, като някои от тях приличат на алергичните.

Може да чуете лично за опита на д-р Василка Юрукова, която ще говори пред широката аудитория в София, Пловдив, Варна и Бургас по следните въпроси, свързани с алергиите:

  • Как да отнемем на алергията възможността да диктува състоянието на организма?
  • Как да си върнем здравето и какво лечение да изберем?
  • Как да се справим с емоционалните проблеми, които ни разболяват?

Кога и къде са лекциите:

  • София, 4 октомври, зала №11, НДК, 18.30 часа;
  • Пловдив, 8 октомври, хотел „Санкт Петербург“, 18.30 часа;
  • Варна, 9 октомври, хотел „Черно море“, 18.30 часа;
  • Бургас, 10 октомври, театър „Адрияна Будевска“, 19 часа.

Вход свободен!

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Инфекции често са в основата на упоритите алергии беше последно модифицирана от: октомври 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *