вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХеликобактер пилори вероятно влияе и за рака на дебелото черво

Хеликобактер пилори вероятно влияе и за рака на дебелото черво

Бактерията хеликобактер, която често е в основата на язвата, но може да причини и рак на стомаха, увеличава риска от някои колоректални онкологични заболявания. Това става ясно от проучване на Duke Cancer Institute.

Откритието е публикувано онлайн на 5 октомври в списание Gastroenterology. В научната работа се описва връзката между антитела срещу бактериите на H. pylori и повишения риск от колоректален рак. Въпреки че бактерията не се сочи като основната причина за развитието на рак, проучванията продължават.

хеликобактер пилориПри анализ на данните за 4000 пациенти с рак на дебелото черво, извлечени от големи, разнообразни кохортни проучвания, учените откриват значима връзка между заболеваемостта от рак на дебелото черво и и инфекцията с вирулентен щам на H. pylori , който има гена VacA и е особено разпространен сред афро-американци.

„Връзката между инфекцията и рака е интригуваща, особено ако се окаже, че можем да я излекуваме със съществуващи и сега антибиотици“, заяви водещият автор на проучването Мейра Епплейн от Института за рака на Университета Дюк. „Нашето проучване дава сериозни доказателства, че трябва да продължим това изследване, за да установим окончателна причина и ефект.“

Епплейн и колегите й анализирали кръвни проби на над 8 400 участници в големи проучвания. Половината от тях развили колоректален рак, а другата половина нямали такава диагноза.

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

4 от 10 пациенти и в двете групи били положителни за бактерията. Интересно е, че се очертали ярки расови различия. Хората от бялата раса имали под средната честота на заразяване с хеликобактер, докато азиатските американци оставали на средното ниво. При болните с рак на дебелото черво които са цветнокожи или латино, процентите се оказали  много по-високи.

По-нататъшен анализ показал, че сред различните етнически групи с колоректален рак най-често се срещат антитела към четири протеина на Н. pylori. Като най-рисков се очертал един конкретен протеин на хеликобактер – VacA, има най-силна връзка с повишената заболяемост от колоректален рак сред афро-американските пациенти. Рискът от рак на дебелото черво бил по-висок и при азиатските американци, заразени с бактерията, която има този специфичен ген.

За разлика от тях хеликобактер с VacA не увеличавал вероятността от колоректален рак при бялата раса и латиноамериканците, отбелязва Епплейн. Големият въпрос пред учените е дали хората са носители на различни бактерии въз основа на генетичен произход или наследство. В тази насока са и новите им проучвания.  

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Източник: eurekalert.org

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -