петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕкземата увеличава риска от счупване на кост

Екземата увеличава риска от счупване на кост

Кожното състояние екзема вероятно увеличава риска от счупване на кост или нараняване на става, откри ново проучване. В него са включени 34 500 възрастни (2500 с екзема и 32 000 здрави). 7% от тях страдали от екзема, а 1,5% от хората с кожните заболявания са претърпели травма – счупване или контузия. Пикът на травмите бил във възрастовата група 50-69 години.

В сравнение с хората, които нямат екзема, рискът при тях бил повече от два пъти по-голям да счупят кост. Това обяснява д-р Джонатан Силвърбърг, професор по дерматология в Северозападния университет на Чикаго. Въпреки това той допълва, че проучването на отговаря директно на въпроса дали екземата е директната причина за травмата на ставите. Необходими са допълнителни проучвания върху по-дълъг период от време, които да потвърдят дали има пряка причинно-следствена връзка, казва д-р Дорис Дей, дерматолог в болницата Ленъкс Хил в Ню Йорк. Резултатите от това проучване са публикувани на 29 октомври 2014 г. В списанието JAMA Dermatology. Екземата е хронично-възпалително състояние на кожата, което причинява зачервяване, сърбеж и лющене на кожата. Не е заразна и често е провокирана от алергии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?
Алергията се лекува с имунотерапия 
Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия
Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия

Сама по себе си екземата се асоциира с по-висок риск от наранявания. Той става още по-голям, ако е съпроводена с нарушения на съня или поведенчески проблеми. Освен това тези хора вероятно приемат приспивателни и стероиди, които допълнително могат да отслабят костната плътност. За екземата няма лечение, но терапията предлага препарати, които помагат да се овладеят неприятните симптоми, главно сърбежа и отоците. Тя включва кремове със стероиди и за овлажняване. Оралните стероиди обикновено са запазени за по-тежки обостряния, според д-р Дей. Ако те обаче се приемат в продължение на много години, може да даде отражение върху костите и други органи.

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -