Реклама
Начало Новини Бум на скарлатина при деца, ето кои са симптомите

Бум на скарлатина при деца, ето кои са симптомите

0
скарлатина стрептококова инфекция
Реклама

Тройно са се увеличили случаите на скарлатина през последната седмича, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Той цитира данни от епидемиологичния бюлетин на Центъра по заразни и паразитни болести. От началото на годината досега са регистрирани 426 потвърдени случая на скарлатина, при 136 през 2021 г. за същия период. Това прави троен ръст на заболелите. Според проф. Кантарджиев това означава, че при много деца ще се открие ангина, но е много важно тя да се диагностицира правилно, за да се приложи адекватно лечение. 

Как протича скарлатината

Скарлатината протича със силно зачервено гърло и температура, като причинителят е бактерия – Стрептококус пиогенес. Тя може да провокира и заболявания с други прояви – фарингити, пневмония, еризипел и др. 

Правилната диагноза е ключова, защото при скарлатината лечението е с антибиотици, докато при много други ангини причинителите може да са вируси – например херпангината, при която също има червени точици по сливиците. Важно е терапията да се приложи до пълното излекуване, тъй като тлеещата инфекция може да даде поражения на ставите или вътрешни органи в дългосрочен аспект.

Типични симптоми при скарлатина

Реклама

Характерните признаци на заболяването скарлатина са свързани с гърлото и общо неразположение. Други пък са следствие от общата интоксикация заради инфекцията. Обикновено симптомите включват:

  • Висока температура, може с внезапно начало;
  • Подуто и възпалено гърло;
  • Трудно преглъщане и отказ от храна, особено при децата;
  • Силно главоболие;
  • Общо неразположение;
  • Гадене и позиви за повръщане;
  • Подути сливици с гнойни налепи.

Лабораторният тест за правилна диагноза е готов за 30 минути

За точната диагноза е най-добре да се направи лабораторен тест с ногосърлен секрет. Той открива антигени (парченца от стрептококите) и е готов в рамките на 30 минути. Повечето лаборатории го предлагат на цена от 10 лв. За да са точни резултатите, пациентът не трябва да е приемал антибиотик, антисептични препарати за уста, нито пък да се е хранил скоро.

Пациентът се проследява до пълното излекуване, като се вземат мерки за възстановяване на имунитета в последващите 3-4 седмици.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version