Реклама
Начало Заболявания и лечение Може ли да се чупят хапчета за щитовидната жлеза?

Може ли да се чупят хапчета за щитовидната жлеза?

0
лекарства хапчета ползи
Реклама

Правилното дозиране на хормоналните таблетки, приемани при хипотиреоидизъм и хашимото, е ключово за положителния ефект от терапията. На българския пазар се предлагат таблетки в разфасовки от 25, 50, 75, 100 и 125 милиграма. Хапчетата са с наименование Еутирокс (Euthyrox) и L-тироксин (L-Thyroxin), но съдържат едно и също активно вещество – левотироксин натрий.

Може ли хапчето да се разделя и така да се дозира левотироксин

През последните години поради неритмичното снабдяване се случва пациентите да не могат да намерят таблетки със своята доза в аптеката. Тогава логично изниква въпросът – може ли таблетката да се дели за напасване на дозата. Може ли да приемате например половин таблетка от 50 мг, ако лекарят е предписал 25 мг дневна доза? Или пък една и половина таблетка от 50 мг, което е равно на 75 мг?

Краткият отговор е да, но има някои съображения, с които е добре да сте запознати.

Реклама

Има различни причини, които повдигат въпроса за чупене, разделяне на таблетката с левотироксин:

  • Внезапна необходимост от увеличаване или намаляване на дозата на хормоните на щитовидната жлеза;
  • Индивидуално необходима доза, която не се предлага от производителя. Например, няма ниско ниво на лекарства за щитовидната жлеза специално за деца.
  • Спестяване на разходи: Цените на хапчетата с по-висока доза е съвсем малко по-висока от тази на по-ниските дози. Деленето на хапчето излиза по-евтино. 
  • Затрудненото преглъщане много рядко е причината за споделяне на таблетки, тъй като таблетките с хормони на щитовидната жлеза са толкова малки, че обикновено могат да се поглъщат без проблеми. 

Добре е също така да имате предвид, че някои храни и напитки (кафе и др.) влияят върху бързината, с която хормонът от хапчето се усвоява в организма. Повече може да видите в статията по-долу.

Внимание: таблетките са чувствителни към влага и топлина

По принцип всички хормонални таблетки на щитовидната жлеза могат да бъдат разделени. Все пак трябва да имате предвид следното:

Таблетките с тиреоиден хормон (L-тироксин) са чувствителни към влага, светлина и топлина. Затова те се вадят от опаковката непосредствено преди приема им. Съответно начупените парченца също трябва да се съхраняват по защитен начин, докато не бъдат използвани. Намерете малка кутийка, която се затваря плътно.

По принцип таблетките, които имат вдлъбнатина в средата, могат да се чупят. Вдлъбнатината позволява счупване на две равни части. Някои производители слагат и напречна черта, която дава възможност за разделяне дори на четвъртинки, без това да повлияе на точността при дозиране. 

Как да счупим правилно таблетката

Поставете хапчето на твърда повърхност и натиснете с нож. Друг начин е да счупите таблетката с ръце, но за това се изисква известна сръчност, за да е точно през половината.

Извън таблетките с тироидни хормони, има други, които не е подходящо да бъдат разделяни с цел прием на половин доза. Такива са например:

Филмирани таблетки: Те са обвити в защитен филм, чиято цел е да предпази таблетката от стомашната киселина, тъй като активната съставка трябва да се освободи чак в тънките черва. Разделянето на таблетките би нарушило целостта на този защитен филм.

Таблетки с продължително освобождаване: Те са предназначени да освобождават активната съставка бавно за по-дълъг период от време. Обикновено активното вещество е разделено вътре в голямата капсула на малки микрокапсулки. Ако се разделят, най-външният защитен слой се нарушава и активна съставка вече не се освобождава постепенно, а наведнъж. Резултатът би бил предозиране.

Меки капсули: Част или цялото активно вещество излиза навън по време на опита за разделяне.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version