четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБезплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 18 до 22 март 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната (пълен списък с болниците ще намерите по-долу).

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.

Туберкулозата може да засегне всеки орган

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Д-р Ваня Пеева: Туберкулозата при децата се завръща!

По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 лица, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

Вижте тук списъка с лечебните заведения – адреси и контакти. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -