четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБактерии по скалпа са причина за пърхота

Бактерии по скалпа са причина за пърхота

От бактериите зависи храносмилането, апетитът и дори настроението. Сега се оказа, че те може да станат причина за появата на пърхот, става ясно от ново проучване, публикувано в Popular Science. Според статистиката пърхотът мъчи приблизително 50% от хората, като медиците различават два вида пърхот – сух и мазен. Имаше предположения, че проблемът се причинява от бактерии и гъбички, които живеят върху кожата на главата, но кои микроорганизми конкретно са виновни, не беше известно.

Важен е балансът на микроорганизмите по скалпа

Изследвани са гъбички на Malassezia, които се хранят със себума на кожата. Те отделят олеинова киселина, която дразни кожата и може да доведе до лющене. Само че в процеса на наблюденията станало ясно, че и хората със здрава кожа имат същите гъбички. В Шанхайския университет взели проби от скалпа на 59 души на 18-60 години. Направили анализ на бактериите и гъбичките по кожата на главата им.

Оказало се, че по скалпа преобладават два вида бактерии – Propionibacterium и Staphylococcus. По-важното е в какъв баланс са те. Според това, коя бактерия преобладава, може да се определи дали човешката кожа е здрава или не. Например при здравите хора преобладавала Propionibacterium, а при хората с пърхот – Staphylococcus. Изводът от проучването е, че бактериалният баланс играе ключова роля за наличието на пърхот. Той може да послужи на медиците да разработят нови формули на препаратите или шампоаните срещу този проблем.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -