сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРискът от аутизъм по-голям при деца на жени с поликистозни яйчници

Рискът от аутизъм по-голям при деца на жени с поликистозни яйчници

Жените със Синдром на поликистозните яйчници са по-застрашени от психични проблеми, а техните деца пък имат по-висок риск да развият дефицит на вниманието и хиперактивност, както и някакво разстройство от аутистичния спектър. Това става ясно от ново проучване на Университета в Кардиф.

Синдромът на поликистозните яйчници засяга от 7% до 10% от жените в детеродна възраст. Това е най-честата причина за безплодие при млади жени. Повишените нива на мъжки хормони, свързани с това състояние, са свързани с много други неприятни симптоми като нередовни периоди, прекомерно окосмяване по лицето и тялото, покачване на теглото и акне.

Недостиг на желязо у бременната провокира аутизъм

Проблемът е едно от най-често срещаните състояния, засягащи младите жени днес, но все още ефектът му върху психичното здраве не е достатъчно проучен, казва д-р Алед Рийс, който ръководи проучването. Той изрази надежда, че резултатите от тяхната работа ще помогнат за повишаване на осведомеността, ранно откриване на хормоналните проблеми и разработване на нови лечения.

Рискът за майката – депресия, тревожност

В ретроспективното кохортно проектно проучване екипът оцени историята на психичното здраве на близо 17 000 жени, диагностицирани със Синдром на поликистозните яйчници. Експертите използвали за своя анализ данни от Datalink за клинични практики (CPRD), база данни със записи за 11 милиона пациенти, събрани от 674 първични медицински практики във Великобритания.

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

Данните на жените с поликистозни яйчници били сравнени с тези на жени, незасегнати от този хормонален проблем. Изводите били, че пациентите със синдрома по-често се сблъскват с психични проблеми, включително депресия, тревожност, биполярно разстройство и хранителни разстройства.

Децата по-често развиват дефицит на вниманието

преглед на детеДецата, родени от майки с поликистозни яйчници, също са изложени на по-голям риск да развият аутизъм или дефицит на вниманието.

Учените са на мнение, че жените с този медицински проблем трябва да бъдат консултирани от психиатър, дори да нямат очевидни оплаквания в момента. Само така може да се осигури ранна диагностика и лечение, и в крайна сметка да се подобри качеството им на живот.

Все пак учените признават, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се потвърдят неврологичните ефекти на Синдрома на поликистозните яйчници. Засега не е ясно дали рискът касае всички жени с подобен проблем или има и още някои детайли, които влияят на психичното им здраве, коментира д-р Рийс.

Източник: Университет Кардиф

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -