петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДатски учени откриха антитяло, което може да спре почти всяка алергия

Датски учени откриха антитяло, което може да спре почти всяка алергия

Учени от Университета Орхус в Дания разработиха антитяло с работното име  026 sdab, което може да предотврати  почти всяка алергия. Основната разлика е, че сега използваните  лекарства целят главно да намалят тежестта на симптомите, но не действат превантивно. Научното откритие може да улесни разработването на много по-ефективно и универсално противоалергично лекарство, отбелязват световните агенции.

IgE е вид имуноглобулин, част от имунната система. Отделя се усилено, когато човек е в контакт с алерген. Противоалергичните таблетки обикновено се насочват към клетки на имунната система или техни рецептори, за да потиснат или поне облекчат алергичните симптоми. Сега учените подходили по различен начин. Те успели да намерят начин да неутрализират самия IgE. Така по думите им може да се предотврати самата поява на алергична реакция.

Вижте тук повече за IgE

Антитялото  026 sdab участва в сложен биохимичен процес в човешкото тяло като предотвратява прилепването на IgE към клетките. Вече можем да опишем взаимодействието на това антитяло с неговата цел, както и всички последващи промени много точно. Това заяви Едзард Спилнер от Университета на Орхус в Дания. Учените успяват точно да разберат как IgE и неговите специфични рецептори  влизат в интеракция с имунните клетки на тялото, отговорни за освобождаването на хистамина при алергична реакция.

Алергичните хора обикновено имат високи нива на IgE молекули,

които организмът им образува при контакт с алергени. Тези молекули циркулират в кръвта и се зареждат в ефекторните клетки на имунната система. Вследствие на това се задейства производството на хистамин и се отключва незабавна алергична реакция в организма.

Сега учените успели да наблюдават как създаденото от тях антитяло влиза в реакция с двата специфични ефектора (CD23 и FceRI), чрез които IgE се свързва с имунните клетки. По този начин  самото свързване става невъзможно.

Проучването е публикувано в Nature Communications. В него се отбелязва, че тестваното от учените антитяло елиминира IgE молекулите дори след свързване с неговите рецептори.

След като IgE върху имунните клетки може да бъде елиминиран, няма значение, че тялото произвежда милионии алерген-специфични IgE молекули. Когато можем да премахнем основния провокатор на алергичната реакция, няма изобщо да се стигне до проява на нейните симптоми, отбелязват учените.

На пазара вече има един препарат, базиран на анти-IgE терапията. Нарича се омализумаб и е регистриран вече в над 90 страни за лечение на упорити случаи на алергична астма, но невинаги е ефективен.

Според датския екип учени, 026 sdab е много по-малко антитяло от тези, които вече са на разположение за лечние или пък са в разработка. То също така е по-лесно за производство и е изключително “стабилно”. Последното означава, че не се налага да бъде инжектирано както се прави с омализумаб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -