сряда, 30 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоНовини90% от болните с рак на белия дроб са пушачи

90% от болните с рак на белия дроб са пушачи

90% от болните с рак на белия дроб са пушачи. Това установило голямо проучване в 4 индийски болници в продължение на две години – от 2012 г. до 2014 г. Една трета от тях били мъже на средна възраст – от 45 до 60 г. Като цяло ракът на белия дроб е доста разпространен сред мъжете, пише Times of India.

Категорично се установило, че основната част от пациентите – близо 90% са пушили. Непушачите били 10-15%. Повечето започнали да пушат на 16-20 години и продължили с отзи навик 15-20 години. За съжаление ракът на белия дроб настъпва без симптоми, няма надежден метод за скрининг, затова заболяването често се открива твърде късно. Приблизително 60% от пациентите са били открити в четвърти стадий на болестта. Така средната продължителност на живота им била около 12 месеца, дори да се приложат някои от новите модерни таргетни терапии.

Впрочем учените от Университета на Питсбърг твърдят, че екстракт от кресон (дребен листен зеленчук), който се използва за салата в много страни, може да предпази пушачите от въздействието на канцерогените в дима и намалява риска от развитие на рак на белия дроб. Хранителните добавки с екстракт от растението намалявали активността на нитрозамин кетона, обезвреждали бензола и акролеина.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -