вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатен скрининг за сърдечносъдови болести в София

Безплатен скрининг за сърдечносъдови болести в София

Национална пациентска организация (НПО) ще проведе акция за превенция на сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Тя се организира на 27.06.2016 г. (понеделник) от 10 до 14 ч. в обособен кът във фоайето на централния вход на болницата. Инициативата се осъществява от Националната пациентска организация с подкрепата на УМБАЛ „Св. Анна“. Включени са измерване на кръвното налягане, на пулса и наситеността на кислород в кръвта с пулсоксиметър и оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и възникване на предсърдно мъждене. При установяване на риск пациентът ще бъде насочен за допълнителен преглед към специалист кардиолог от лечебното заведение. На посетителите в болницата ще бъдат предоставяни информационни материали за запознаване със заболяването предсърдно мъждене.

Факултет „Предсърдно мъждене“ е най-мащабната кампания за откриване, консултиране и проследяване на пациенти с болестта на Националната пациентска организация. В рамките на Факултета, за пациентите са разработени обучителни материали, привлечени са общопрактикуващи лекари и кардиолози от цялата страна за консултиране на пациенти и за определяне на риска от заболяване и/или проследяване състоянието, в случай на назначена вече терапия. На сайта Университет за пациенти в секцията на Факултет „Предсърдно мъждене“ е включена подробна информация за рисковите фактори, симптомите, диагностиката, профилактиката, лечението, за усложненията, които могат да настъпят, ако заболяването не се контролира, както и инструкция за измерване на пулса в домашни условия.

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. ПМ е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност деменция и смъртност. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -