неделя, 4 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗаради варицелата чакат бум и на херпес зостер

Заради варицелата чакат бум и на херпес зостер

Вълната от варицела, която залива страната, ще доведе до бум и на случаите с херпес зостер, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Двете заболявания се причиняват от един и същи вирус. Само за първата седмица на 2013 г. има 1128 болни от варицела, с 446 повече от същия период на 2012 г. Вирусът се предава с пръски и е много заразен.

Варна и София са сред градовете с най-много болни. При контакт с него вероятността човек да се разболее е над 90%, освен ако твече не е имал инфекцията. Няма смисъл от затваряне на градини или училища, заболяването не е тежко, поясни проф. Кожухарова. По-добре е да се изкара в детска възраст. През миналата година с варицела са били 27 277 души. Заболяването навлиза в цикличен ръст. Това се случва през няколко години, когато се натрупат повече деца, които не са боледували. Започва с хрема и кашлица.

При възрастните, които са носители на вируса, при спад на имунната система се появяват  мехурчета на херпес зостер на кръста. Те са много болезнени и неприятни като усещане, но също така са и заразни. Ако дете прихване вируса, то обаче ще се разболее от варицела, поясни проф. Кожухарова.

Засега зимните вируси още не са се развихрили, а от грипа няма и следа. Заболеваемостта е сравнително ниска, но това не било необичайно, случвало се е и други години. Грипът обаче е капризен, появи ли се, изведнъж може да разболее много хора, обяснява епидемиоложката. Фактът, че закъснява тази зима, дава обаче надежда, че няма да има тежка епидемия. При средна заболеваемост грипът засяга около 10% от населението – т.е. около 700 000 души, а при тежка – 20%. Това се знае от статистически наблюдения през последните години.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -