сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика78% от българите са против раждането вкъщи

78% от българите са против раждането вкъщи

Две трети от българите подкрепят промени в Наказателния кодекс, които инкриминират посегателството върху лекари, става ясно от проучване на агенция „Ноема“. Такива промени бяха приети на първо четене в Народното събрание в края на декември 2012 г. 53% напълно го подкрепят, а 21% по-скоро подкрепят.

Отрицателно мнение по въпроса за изразили едва 5%. Подкрепата е най-висока сред хората с високи доходи и сред жителите на столицата също – над 60%.

Втората тема в проучването е за раждането в домашни условия с лекарско участие. Над четири пети от българите (76%) са чували или са запознати с обсъжданията на този въпрос. Като най-висок дял на запознатите наблюдаваме сред жените и хората на възраст между 30 и 50 г. (над 80%). Мнение по този въпрос са изразили 83% от хората – 72% от допитаните се обявяват твърдо против разрешаването на раждания в домашни условия.

8% подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката сама заплати за присъствието на медицинското лице. Едва 3% от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от НЗОК. Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените – 78% от тях отхвърлят тази възможност. 76% от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.

В изследването задаваме и въпроси, свързани с мерките, предприети от министър Десислава Атанасова, за подобряване на здравеопазването. Затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения и инвестициите в човешкия ресурс – увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация получават еднаква подкрепа – 64% от анкетираните, против са 13 на сто. Модернизиране на здравеопазването чрез започналите проекти с европейско финансиране на болниците среща одобрението на 62% от хората, против са се обявили 11% от тях, а 27% нямат мнение по въпроса. 66 % е подкрепата за мерките за намаляване цените на лекарствата чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки. Против тези мерки са се обявили 14% от анкетираните, а 20% не са изразили мнение.

Представените данни са от национално представително проучване на лица на възраст 18 и повече години, проведено в периода 30 ноември – 10 декември 2012 г. Методът е пряко лично интервю в дома на респондентите, извадката е 1779 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено по поръчка на Министерство на здравеопазването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -