четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрисаждат за втори път черен дроб на 30-годишен

Присаждат за втори път черен дроб на 30-годишен

Първият донор за тази година – 36-годишна жена от Пловдив, спасява три живота. Първият бе 30-годишния Илиян Пондалов от Сливен. Само преди седмици мъжът е подаден като много спешен за чернодробна трансплантация. Става дума за ретрансплантация, обясни проф. Никола Владов от ВМА, който тази нощ присади дарения орган.

През юни Илиян получи част от дроба по-малкия си брат. Той страда от генетично заболяване – синдром на Уилсън-Комовалов. При него в организма се натрупват метали, предимно мед, които увреждат на първо място черния дроб. Преди няколко седмици обаче състоянието му се влошило рязко заради инфекции. Втората операция сега е протекла успешно, пациентът още е в реанимация и състоянието му е критично, но присаденият дроб е заработил, обясни проф. Владов. Той вярва, че този път няма да се стигне до усложнения.

Двата бъбрека ще бъдат присадени в болница „Лозенец“. Двамата реципиенти ще бъдат определени сред шестима нуждаещи като водещи критерий при избора на експертната комисия ще бъдат процентът на съвместимост и кръвната група.

Жената от Садово, която стана донор, е имала малформация на мозъчни съдове по рождение – аневризми. Получила е субарахноидален мозъчен кръвоизлив и изпаднала в мозъчна смърт. Информацията е подадена от университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Първоначално семейството й отказало да дари органите, но по-късно се съгласило. Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени три човешки живота.

СНИМКА: ПРОФ. ВЛАДОВ ОПЕРИРА ПАЦИЕНТ ВЪВ ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -