вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисокото кръвно може да е заради недостиг на цинк

Високото кръвно може да е заради недостиг на цинк

Цинкът оказва положително влияние за нормализиране на кръвното налягане. Този извод се подкрепя от нови проучвания. Върху стойностите на кръвното влияят много фактори. На цинка обаче досега не се обръщаше много внимание. Сега обаче става ясно, че недостигът на този микроелемент може да причини повишаване на кръвното налягане. Диабетиците могат да бъдат засегнати в по-голяма степен от такъв дефицит.

Влияе върху работата на бъбреците

бъбреци лекарстваБъбреците и тяхното здраве са от голямо значение за регулиране на кръвното налягане. Наред с другите неща, бъбреците могат да регулират извеждането на натрий както обема на кръвта, така и кръвното налягане.

Ако изхвърляте много натрий, от кръвта се изтегля съответното количество вода, така че концентрацията на серумния натрий да остане в нормални граници. По-малко течност в съдовете води до падане на кръвното налягане. Обратно – типичното високо кръвно налягане е свързано с ниска концентрация на натрий в урината.

По-интересното в случая е, че цинкът играе посредническа роля в този процес. В тестове с мишки учени от Университета Емрой в Атланта сега описаха как точно се случва това.

Цинкът нормализира кръвното налягане

Учените констатирали, че  мишки с дефицит на цинк действително развиват хипертония. Оказало се, че недостигът на този микроелемент е свързано с намалено отделяне на натрий с урината. Когато животните получили богата на цинк храна, нивата на натрия в урината се повишили и съответно кръвното им се нормализирало.

В допълнителни тестове в лаборатория с бъбречни клетки учените успели да покажат, че цинкът регулира така нареченият тиазид-чувствителен котранспортер (Natrium-Chlorid-Cotransporter). Този протеин изпомпва натрий, калий и хлорид от бъбреците към кръвта. При дефицит на цинк бъбреците изхвърлят по-малко натрий с урината. Той си остава в кръвта, а оттам и кръвното се повишава.

Цинкът е много важен за работата на сърцето

Дефицитът е често срещан при диабет

Изводите на учените се особено важни за диабетиците. Те често страдат от дефицит на цинк, а също така и от хипертония. Затова учените препоръчват на хората с проблемна кръвна захар, които качват кръвното, да проверят нивата на цинка в кръвта си. При  необходимост те трябва да вземат хранителни добавки или пък да минат на диета с високо съдържание на цинк.

Тъй като цинкът се съдържа особено в животински продукти, вегетарианците и особено веганите са застрашени от дефицит.

Добавки с цинк помагат на диабетици

Ето симптомите при недостиг на цинк

Дефицитът на цинк е сравнително често срещан. Възможните симптоми включват:

  • загуба на апетит;
  • суха кожа;
  • крехка коса и нокти;
  • проблеми при зарастване на рани;
  • податливост към настинки и други инфекции.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -