неделя, 16 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха млада жена с упорито главоболие - оказа се сцепена артерия в...

Спасиха млада жена с упорито главоболие – оказа се сцепена артерия в главата!

Специалистите в Александровска болница спасиха живота на млада жена, чието упорито главоболие се оказа сцепена артерия в главата. Тя е на 31 години и е от Монтана. Постъпила в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, която продължавала втора седмица. В родното й място е консултирана от стоматолог и УНГ-специалист за изключване на синузит, а после постъпва в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв.

Състоянието на жената обаче се влошило. Докато я лекували за възпаление, тя развила изразена слабост в десните крайници (десностранна хемипареза). стигнало се дотам, да не може изобщо да ги движи. Тогава от болницата в Монтана я насочват към Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ за диагностично уточняване и лечение. Направените образни изследвания (компютърна томография и магнитно-резонансна томография) доказали изолирана дисекация (сцепване) на лява вътрешна каротидна (сънна) артерия в черепната кухина. Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев извършва ангиопластика на артерията с имплантация на два съдоразширяващи стента. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава обратно развитие на симптоматиката.

В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция

Доц. Василев уточни, че дисекцията на артерията в мозъка е била с дължина 6 см, но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената раздвижила ръката си още по време на интервенцията.

Благодарение на перфектната координация между двете клиники (неврологична и кардиологична), бързата и адекватна реакция на специалистите, пациентката е избегнала мозъчно-съдов инцидент, стабилизирана е и движи добре двата десни крайника. За пълното й оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.

Източник: Пресслужба на УМБАЛ Александровска

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -