четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазкриха как никотинът пази от паркинсон

Разкриха как никотинът пази от паркинсон

Отдавна е известно, че пушенето има известен предпазващ ефект от болестта паркинсон. Сега израелски учени разкриха генетичен механизъм, който обяснява връзката, предаде агенция „Синхуа“. Проучването е осъществено от екип на болницата Хадаса, Еврейския университет Йерусалим, болница „Бейлинсон“ и Тел-Авивския университет. Проучени били данните на 677 пациента с паркинсон. 438 от тях никога не са пушили, а 239 са правили това по-рано или в момента.

В резултат учените успели да установят връзка между никотиновата зависимост и защитен механизъм, който предотвратява развитието на болестта. Гените CHRNB5, CHRNB4 и CHRNB3, свързани с появата на болестта, ставали зависими от никотина. Това вещество в тютюна предотвратявало увреди, които водят до нарушен баланс на допамина в мозъка. Именно недостигът на допамин стои в основата на паркинсона.

„Комбинацията от гени, които идентифицирахме, е много важна, защото ни позволява да разберем по-добре механизма, по който пушенето намалява вероятността от поява на паркинсон. Искам да отбележа обаче, че вредата от цигарите далеч надхвърля ползата“, коментира проф. Бенджамин Лесор, шеф на научната група.

Връзката между пушенето и профилактиката на болестта бе установена за първи път през 2001 г., а публикацията бе в специализираното издание Epidemiology. Там се обясняваше, че хората, които пушат, боледуват 60% по-рядко от паркинсон, който поразява нервната система. Предишни проучвания откриха и други положителни качества на никотина – подобрява концентрацията и паметта. Освен това цигарите помагат на шизофрениците да контролират по-добре своите симптоми.

Свръзани теми: Кофеинът носи облекчение при паркинсон

България ще има циклотрон, позволява откриване на алцхаймер 10 г. по-рано

Зеленият чай пази от радиацията в офиса

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -